Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Johan Alvehus spelar saxofon.

Johan Alvehus är docent och lektor vid Lunds universitet och forskar om ledning av organisationer. Foto: Olle Hellbring

NYHET

Johan Alvehus ny krönikör i Curie

Han skriver om samhällsvetenskaplig forskning och akademiskt skrivande. Johan Alvehus är docent och lektor vid Lunds universitet och forskar om ledning av organisationer. På sin fritid umgås han med familjen, spelar saxofon och drömmer om att resa med zeppelinare.

Vad forskar du om?
Min forskning handlar om ledning av professionsorganisationer. Jag intresserar mig för frågor om ledarskap och management och jag närmar mig dessa utifrån ett perspektiv där själva arbetet och de som utför det sätts i centrum. Jag har bland annat studerat lärare och jurister och är just nu involverad i ett projekt om stadsplanering där arkitekter har en framträdande roll. I botten ligger klassiska sociologiska frågor kring arbete, autonomi och makt som jag på olika sätt försöker beröra.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag hamnade i ”mitt” empiriska fält lite av en slump, men mitt intresse för frågor om organisation och ledning kom sig av att det var de enda kurser under min grundutbildning som jag tyckte var intressanta på riktigt. Fascinationen som bet tag i mig då släpper inte. Drömmarna om det perfekta organisatoriska maskineriet, om ledarskapets magiska effekter och vikten av att reglera och kontrollera andra människor återkommer hela tiden. De fortsätter att krocka med en verklighet som är betydligt mer oordnad, eller som snarare har sin alldeles egen ordning. Och mitt i allt detta människor som försöker hantera det hela. Superspännande!

Vad gör du helst när du är ledig?
Umgås med familjen, förstås. Och spelar saxofon (hellre än bra). Detta är för övrigt ömsesidigt uteslutande aktiviteter. Jag har dessutom en oerhörd kapacitet till att flanera omväxlat med att sitta på caféer som jag arbetar på att utveckla till perfektion. Jag älskar att resa och tänker att det vore toppen om zeppelinare kunde komma tillbaks på modet. Det ser ut som ett väldigt värdigt sätt att resa, tycker jag.

Vad läste du senast?
– Scarface and the untouchable av Max Allan Collins och A. Brad Schwartz, en historik över gängkriminaliteten i Chicago på 1920- och 30-talet.

Vad tänker du skriva om?
Om samhällsvetenskaplig forskning och akademiskt skrivande – och kanske lite om musik.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag ser fram emot detta, det är intressant med ett lite annat uttrycksformat än det som jag som forskare oftast arbetar med. Och det ska förstås bli intressant att se om det jag skriver kan väcka tankar och respons hos andra.

Läs krönikor av Johan Alvehus i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 13 mars 2024

Alltför många ord och bisatser, tappade trådar och en självbelåten attityd. Det kännetecknar det stofila skrivandet som i värsta fall fungerar som en propp mot spridandet av nya ta...

Nyhet 5 mars 2024

Anders Nilsson

Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.

Nyhet 28 februari 2024

Keiko Snarberg

Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den bevilj...