Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Foto Camilla Ringquist

Tonsättaren och musikern Camilla Ringquist fascineras av historiska kvinnor som har brutit ny mark. Idén att hon skulle skildra Marie Curies liv genom musiken föddes 2016 när hon såg en dokumentär om henne. Foto: Therése Särnbäck.

NYHET

Marie Curies liv i toner

Piano Suite Curie skildrar 23 viktiga händelser i den världsberömda vetenskapskvinnans liv. Tonsättaren och musikern Camilla Ringquist blev fascinerad av Marie Curie efter att ha sett en dokumentär på SVT.

Hon har läst och sett allt hon kommit över om Marie Curie.

– Man måste ha bredden för att kunna plocka ut essensen i en människas liv, säger Camilla Ringquist som berättar hon både fascineras av historiska kvinnor som har brutit ny mark och av tiden runt förra sekelskiftet i Paris – La Belle Époque.

Tidigare har hon bland annat gjort föreställningar om tre kvinnliga konstnärer under samma tid; skulptrisen Camille Claudel, Jane Avril, som var dansös på Moulin Rouge och norska målarinnan Oda Krohg.

– Nu blev det en vetenskapskvinna, men oavsett område handlar det om att brinna för någonting. Det kan jag själv känna igen mig i. Det finns också många paralleller mellan vetenskap och konst. Musiken är mitt hemland och vetenskapen var det för Marie Curie, säger Camilla Ringquist.

Hon har sjungit både pop, rock och jazz, och de senaste tio åren haft vad hon beskriver som en fransk period, med tolkningar av Édith Piaf och chansons. Det här är hennes första klassiska album. De 23 korta musikstyckena framförs på piano, violin och cello, och med några körpartier på slutet.

– Jag har dragit åt det hållet och drömt om att spela klassiskt piano. Det är en blinkning till Marie Curies dotter Ève som var konsertpianist. Jag tänker även på Chopin som var verksam vid den tiden, och jag ville också inkludera folkmusik, både från Maries hemland Polen och från Sverige för att få med kopplingen till Nobelpriset.

Dokumentär gav henne idén

Idén att hon skulle skildra Marie Curies liv genom musiken föddes 2016, då hon såg dokumentären Geniet Marie Curie på SVT. Innan visste hon inte så mycket mer än att Marie Curie är den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset och den enda kvinnan som fått det två gånger.

– Efter att ha sett dokumentären beställde jag boken Madame Curie som hennes dotter Ève har skrivit. Jag blev så tagen av hennes människoöde. Hon var verkligen en person som förde en ensam kamp mot patriarkatet. Jag blev också fascinerad av kärleken och partnerskapet mellan henne och maken Pierre. Efter att han dött i en olycka ville hon inte leva längre.

Efter makens död började Marie Curie skriva dagbok, vilken också blev underlag till Letters to Pierre i pianosviten. Det har varit viktigt för Camilla Ringquist att få fram den mer privata sidan av Marie Curie. Hon vill rucka på den gängse bilden av Nobelpristagaren som en kylig och distanserad person.

– Marie Curie upplevde många sorger i sitt liv. Det finns en vemodig ton genom hennes liv och i mitt verk om henne. Både hennes äldsta syster och modern dog när hon var liten. Hon lärde sig tidigt att stänga sina känslor inne, trots att hon egentligen var en otroligt känslosam person. Hennes dagbok till Pierre är hjärtskärande läsning.

Vill färglägga hennes liv

Camilla Ringquist har även släppt korta filmer till flera av styckena. Här finns till exempel journalfilmer från freden, Marie Curies resa till USA och många rörliga bilder från Paris från tiden före första världskriget.

– Jag ser mig som en berättare i första hand, och jag vill färglägga hennes liv både genom musiken och det visuella. Grundtonen i varje stycke ska fånga just den händelsen i hennes liv. Därför är det slaviska toner i stycket om barndomen. Medan musiken till Nobelpriset är lite sökande och trevande, det var ju inte självklart att hon skulle få något pris alls.

På frågan om det har varit självklart att välja just dessa 23 händelser säger Camilla Ringquist att hon både utgått från historien och det hon själv har fastnat för i Marie Curies liv.

– Jag tycker till exempel att det är märkligt att hennes bravader under kriget så snabbt glömdes bort. Hon bidrog till att rädda otroligt många soldaters liv. Det kan säkert hänga samman med att hon är kvinna. För att förstärka krigets fasor ville jag ha med en kvinnokör i det stycket. Sedan är det en fantastisk historia att en driftig amerikanska såg till att det samlades in pengar till ett gram radium åt henne.

Hela familjen Curie

Camilla Ringquist säger att hon både kan identifiera sig med Marie Curie och med dottern Ève.

– Jag tror att Ève kände sig lite utanför och bortglömd i en familj av forskare, trots att hon var en framstående pianist. Det är kanske lätt att känna så när båda ens föräldrar och syster får Nobelpriset. Samtidigt levde Ève ett spännande liv och arbetade för motståndsrörelsen under andra världskriget och blev sedan krigskorrespondent. Hon dog först 2007 när hon var 102 år.

Camillas intresse och kunskap om hela familjen Curie lyser igenom under hela samtalet. Det är också därför den kommande föreställningen heter ”Curie”, och inte enbart Marie Curie. Premiären var egentligen planerad till i höst, men coronapandemin har ställt all planering på ända.

– Det har blivit en väldigt lång och oviss lansering, men om jag tänker positivt är det en fördel att jag har kunnat lägga mer tid och kraft på projektet. Tanken är att berätta historien genom dottern Ève, för att få flera lager på Marie Curie som kvinna, forskare och mor. En del stycken kommer att spelas live, medan andra är inspelade för att förstärka berättandet, tillsammans med några av filmerna, säger Camilla Ringquist.

Fina reaktioner på albumet

Den 17 juni släpptes albumet Piano Suite Curie på Spotify. Camilla Ringquist har spelat in och producerat verket på sitt eget skivbolag, som hon har drivit sedan 2002.

– Det kostar inget att släppa musik på Spotify, och du tjänar nästan ingenting på det, men jag har fått massor av fina reaktioner från alla möjliga håll. Den 4 juli, på Marie Curies dödsdag, spelade P2 Klassisk Morgon två stycken av mig. Det gjorde mig otrolig glad.

Spotify: Piano Suite Curie med Camilla Ringquist Länk till annan webbplats.

Youtube: Musik med Camilla Ringquist Länk till annan webbplats.

Piano Suite Curie

De 23 musikstyckena skildrar viktiga händelser i Marie Curies liv:• Morning; Marie Curie vaknar upp i Paris 1891 efter att ha flyttat dit för att studera vid Sorbonne.• Pierre; Marie Curie gifter sig med sin stora kärlek och samarbetspartner 1895. De ger varandra varsin cykel i bröllopspresent och trampar iväg till Bretagne.• Nobel Prize: Först skulle Marie Curie inte få Nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med Pierre Curie och Henri Becquerel, men efter protester från Pierre inkluderas hon i priset. När hon åtta år senare tilldelas Nobelpriset i kemi för upptäckten av radium och polonium ifrågasätts hon för sitt förhållande med ett gift man.• The Accident; Pierre Curie dör 1906 endast 46 år gammal efter att ha blivit överkörd av en hästdroska.• War; Under första världskriget arrangerade Marie Curie ambulanser med röntgenapparater till fronten.• At sea; Marie Curie åker till USA 1921 för att ta emot ett gram radium som amerikanska kvinnor har samlat i hop 100 000 dollar till.

Fler skildringar av Marie Curies liv

  • Filmen Marie Curie: Pionjär, geni, rebell (2019) i regi av Marjane Satrapi skildrar både parets epokgörande upptäckt av radioaktiviteten och är en intim skildring av ett modernt äktenskap med plats för både kärlek och karriär.
  • Filmen bygger i sin tur på Lauren Redniss biografi Radioactive från 2010
  • Geniet Marie Curie är en brittisk dokumentär från 2013 som har visats på SVT.
  • Per Olov Enquists har skildrat Marie Curie genom hennes väninna och assistent i romanen Boken om Blanche och Marie (2004).
  • I Obsessive genius. The Inner World of Marie Curie (2004) har författaren Barbara Goldsmith intervjuat familjen och fått tillgång till brev, dagböcker och tidigare okända anteckningsböcker.
  • Dottern Ève Curie Labouisse skrev boken Madame Curie (1937) som både blev en bästsäljare och filmatiserades av Hollywood.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.