Ruth Mannelqvist ny bloggare i Curie

2019-08-26

Hon bloggar om forskning och forskningsbehov inom rättsvetenskap och sjukförsäkring. Ruth Mannelqvist är professor vid Umeå universitet och forskar om sjukförsäkringen, arbetsförmåga och rättssäkerhet. På sin fritid tycker hon om att fixa i trädgården eller vistas i fritidshuset utanför Vilhelmina.

Vad forskar du om?
Jag befinner mig inom det ersättningsrättsliga området, med särskild inriktning mot den allmänna och offentliga försäkringen. Under de senaste 15 åren har forskningen i stor utsträckning handlat om sjukförsäkringen, arbetsförmåga och rättssäkerhet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag skrev mitt examensarbete vid juristprogrammet inom området, och fortsatte några år senare med forskarstudier inom samma ämne av mer eller mindre en slump. Och när man börjar sätta sig in i olika frågor vaknar ofta intresset. De allmänna försäkringarna, och framför allt pensioner och sjukförsäkring, har under många år varit kärnan i den svenska välfärden. Alltsedan 1990-talet har emellertid försäkringarna kommit att förändras och begränsas, och utifrån principer om rättssäkerhet och legalitet har dessa förändringar särskilt intresserat mig.

Vad gör du helst när du är ledig?
Förutom att umgås med familj och vänner tycker jag om att fixa i trädgården eller vistas i fritidshuset utanför Vilhelmina i Västerbottens inland.

Vad läste du senast?
Jag gillar kriminalromaner, och har just läst klart romanen Kniv av den norske författaren Jo Nesbø. Men det som jag läste senast var faktiskt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen om hel sjukersättning från 19 års ålder.

Vad tänker du blogga om?
Jag tänker blogga om forskning och forskningsbehov inom rättsvetenskap och sjukförsäkring. Det kommer också att handla om kopplingen mellan (o-)hälsa och arbete, och om hur det påverkar såväl arbetsliv som ersättningssystemen.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag ser bloggandet i Curie som en möjlighet att helt kort få belysa viktiga samhällsfrågor och kunna reflektera över den egna forskningen. En annan förhoppning är att bloggarna ske ge upphov till respons från andra forskare eller i övrigt samhällsintresserade människor.

Text: Peter Tillhammar

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter