Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Ella Carlsson står utanför Institutet för rymdfysik.

Ella Carlsson arbetar på Institutet för rymdfysik och har forskat om planeten Mars.

NYHET

Ella Carlsson ny krönikör i Curie

Hon skriver om dagsaktuella tankar som ligger och pyr. Ella Carlsson är biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik och har forskat om planeten Mars. På sin lediga tid ser hon gärna science fiction och älskar att baka och göra chokladpraliner.

Vad arbetar du med?
Som biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik är mina arbetsuppgifter främst fokuserade på administration och förvaltning. Tidigare har jag forskat om planeten Mars; hur solvinden växelverkar med atmosfären samt undersökt vattenrelaterade geologiska formationer på Mars yta. Jag följer forskningen och hoppas på att kunna få lite tid över framgent för att fortsätta studera den röda planeten.

Hur blev du intresserad av ämnet?
När jag studerade till civilingenjör i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet så fick jag förmånen att åka på en internationell rymdkonferens. Det fanns så många olika spännande sessioner att lyssna till. Jag valde till slut att gå på en som handlade om bemannade resor till Mars. Jag blev helt fascinerad av att höra att det inte är science fiction att åka till Mars, utan det handlar om, som de uttryckte det, ”commitment”. Visst, det finns fortfarande en rad tekniska saker som behöver lösas, men det är inte omöjligt! Förutom bemannade rymdresor tycker jag att det är spännande att förstå hur Mars har bildats och utvecklats, och kopplat till det undersöka om det finns eller har funnits förutsättningar för liv.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag går gärna på bio, helst science fiction eller fantasy. Star Wars från 1977 är en av favoriterna, likaså Sagan om ringen-trilogin. Jag älskar också att baka och göra chokladpraliner. När andan faller på så sitter jag gärna och skriver på olika skönlitterära alster.

Vad läste du senast?
Altered Carbon av Rickard Morgan som handlar om en framtid där de rika kan överföra sitt medvetande till andra kroppar, en kittlande tanke. Skulle du göra det om du fick möjligheten?

Vad tänker du skriva om?
Dagsaktuella tankar som ligger och pyr.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det känns oerhört kul (och samtidigt lite skrämmande) att få testa en ny kommunikationsform.

Läs krönikor av Ella Carlsson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...