Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild av Karolina Enquist Källgren.

Karolina Enquist Källgren är idéhistoriker och forskar bland annat om spansk filosofihistoria och europeisk kunskapscirkulation.

NYHET

Karolina Enquist Källgren ny krönikör i Curie

Hon skriver om internationalisering, anställningsformer och villkoren för nydisputerade. Karolina Enquist Källgren är idéhistoriker och postdoktor vid Lunds universitet och forskar om mellankrigstidens epistemologiska debatter och subjektivitetsteori. På sin lediga tid läser hon gärna högt med barnen, skriver och går på teater.

Vad forskar du om?
Jag är idéhistoriker, postdoktor vid historiska institutionen på Lunds universitet. Där forskar jag om mellankrigstidens epistemologiska debatter och subjektivitetsteori, med speciell inriktning på spansk filosofihistoria, exil och europeisk kunskapscirkulation. Jag har precis påbörjat ett forskningsprojekt om den kunskapsteoretiska debatten mellan teologer och tidiga kvantfysiker vid det kvantfysiska seminariet i Berlin i slutet av 1920-talet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag blev intresserad av ämnet redan när jag skrev min avhandling och insåg att en spansk katolsk teolog arbetat vid Max Planck-seminariet under den mest dynamiska perioden av kvantfysikens utveckling. I ljuset av post truth-debatten, blir frågor om hur vetenskap och religion, vetenskap och politik förhåller sig till varandra extra viktiga.

Vad gör du helst när du är ledig?
I själva verket har jag knappt någon ledig tid att bestämma över. Barnen och jag gör saker tillsammans, till exempel läser vi högt och badar så mycket som möjligt. Vi lagar också en hel del mat tillsammans. Om jag hinner läser jag romaner, skriver icke-akademiskt och går på teater.

Vad läste du senast?
Under sommaren har jag läst katalansk skönlitteratur. Senast romanen Un film (3000 metres) av pseudonymen Victor Catalá. Den katalanska skönlitteraturen är intressant som bakgrund mot det senaste årets självständighetsrörelse i Katalonien. Victor Catalá är en kvinnlig författare under manlig pseudonym som publicerade på katalanska, men levde i exil under Franco-tiden. Samtidigt läser jag Hegels Wissenschaft der Logik, fast på engelska och rätt så långsamt.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker skriva om villkoren för nydisputerade, anställningsformer och former för forskningsanslag, internationalisering och arbetsvillkoren på universitetet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det ska bli väldigt roligt, både att få pröva en för mig ny genre, och att få skriva om saker som jag gått runt och funderat mycket på under de senaste åren.

Läs krönikor av Karolina Enquist Källgren i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 6 mars 2024

Katarina Bjelke, Vetenskapsrådet

Vi vill att regeringen låter utreda om, och i så fall hur, fördelning av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i e...

Nyhet 5 mars 2024

Anders Nilsson

Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.

Nyhet 28 februari 2024

Keiko Snarberg

Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den bevilj...