Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Curies nya bloggare Annika Andersson sittandes vid en sjö med sina barn.

Annika Andersson forskar om andraspråksinlärning och hjärnans bearbetning av olika aspekter av språket.

NYHET

Annika Andersson ny krönikör i Curie

Hon skriver om inlärning. Annika Andersson är universitetslektor vid Linnéuniversitetet och forskar om andraspråksinlärning och vad som påverkar hjärnans bearbetning av språket. På sin fritid är hon helst utomhus tillsammans med sina barn och sambo.

Vad forskar du om?
– Min forskning fokuserar på andraspråksinlärning. Mer specifikt om vad som påverkar hjärnans bearbetning av olika aspekter av språket, så som språkljud, betydelse och meningsbyggnad. Är det åldern på inläraren, hur duktig inläraren är på språket, vilka andra språk inläraren kan, språkanvändning eller något annat som påverkar bearbetningen mest?

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Under elva år arbetade jag som förskollärare i Sverige och i Australien och träffade många barn som lärde sig svenska och engelska som andraspråk. De stora skillnaderna i både barns och föräldrars språkfärdigheter och inlärningshastigheter fick mig att undra vad det är som påverkar inlärningen och hur vi bäst kan stötta inlärare.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag är helst utomhus någonstans med mina barn och min sambo — vad vi än gör så är det kul och alltid trevligt sällskap. Vandrar, paddlar, fixar på torpet, läser böcker tillsammans, ja, vad som helst.

Vad läste du senast?
– Läsa hinner jag bara under semestern, i sommar blev det bland annat We were the lucky ones av Georgia Hunter.

Vad tänker du skriva om?
– Eftersom jag tycker att språkinlärning och hjärnans formbarhet är oerhört intressant så kommer fokus ligga på just inlärning. Det är ett viktigt ämne, speciellt idag med alla de förändringar vi ser i samhället just nu.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag ser fram emot att utnyttja det spännande formatet blogg som känns lite spontant där egna privata åsikter kan framföras och att bloggen är i Vetenskapsrådets regi vilket ställer helt andra krav på vad som framförs.

Läs krönikor av Annika Andersson i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...