Robert Östling ny gästbloggare i Curie

2017-05-11

Han bloggar om nationalekonomi, politik och vetenskapliga metodfrågor. Robert Östling forskar vid Institutet för internationell ekonomi och studerar bland annat effekten av plötslig rikedom. På sin lediga tid åker han gärna med familjen till sommarstället och gör allra helst en båtutflykt till en öde ö i havsbandet.

Vad forskar du om?
Jag är nationalekonom och forskar framförallt inom tillämpad mikroekonomi och beteendeekonomi. De senaste åren har jag huvudsakligen ägnat mig åt att sätta samman ett stort datamaterial med svenska lotterivinnare för att studera effekten av plötslig rikedom.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag minns min första kurs i nationalekonomi och den provocerade mig väldigt, så man kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Men med tiden växte intresset och jag tror att jag framförallt attraherades av nationalekonomins rigorösa matematiska metoder och möjligheten att få ägna mig åt viktiga samhällsfrågor.

Vad gör du helst när du är ledig?
Om vädret tillåter är favoritsysselsättningen att åka till sommarstället med familjen och allra helst göra en båtutflykt till en öde ö i havsbandet. Men när vädret inte lockar ut mig på havet ägnar jag mig gärna åt att läsa någon ny rapport eller artikel och fundera på någon aktuell samhällsfråga, som kanske utmynnar i ett blogginlägg på Ekonomistas.

Vad läste du senast?
Numera lyssnar jag på böcker medan jag cyklar till jobbet. Mestadels fackböcker, den senaste jag kan rekommendera är Hillbilly Elegy av J D Vance.

Vad tänker du blogga om?
Det får tiden utvisa, men kanske kommer det att handla om vetenskapliga metodfrågor, nationalekonomi eller politik.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag hoppas kunna nå ut till andra än nationalekonomer. Mina intressen tangerar ofta andra samhällsvetenskaper, men jag interagerar ändå mest med andra nationalekonomer.

Text: Peter Tillhammar

1 kommentar

Tack för din kommentar. Den kan komma att modereras innan den publiceras.

 • Car Carlsson

  Skönt att få sina förutfattade meningar bekräftade!

  Hej Robert!
  En fundering jag fick! Hur ser du själv på hur vi/du här får våra/dina förutfattade meningar bekräftade?

  Vänliga hälsningar
  Carl

  2017.05.12