Thomas Söderqvist ny bloggare i Curie

2016-08-29

Han bloggar om sin forskning och diskuterar tidens stora politiska frågor på Facebook. Thomas Söderqvist är idé- och vetenskapshistoriker och har arbetat med vetenskap och konst på muséer de senaste 15 åren. På sin lediga tid umgås han gärna med barnen, tittar på serier och dricker god öl.

Vad forskar du om?
Jag har en lång internationell karriär som idé- och vetenskapshistoriker och biografiskrivare bakom mig och de senaste 15 åren har jag arbetat med vetenskap och konst på museer. Nu har jag övergått till att se på den åldrande forskarens problem. Vilket värde har det att skriva sina memoarer? Hur gör man det bäst? Och hur hanterar man övergången från karriär-modus till emeritus-modus?

Hur blev du intresserad av ämnet?
Därför att jag med raska steg närmar mig pensionsåldern.

Vad gör du helst när du är ledig?
Umgås med barnen, tittar på serier på HBO och Netflix, dricker god öl och diskuterar tidens stora politiska frågor på Facebook.

Vad läste du senast?
Cynthia Skenazis Aging Gracefully in the Renaissance: Stories of Later Life from Petrarch to Montaigne (2013) – en lärd genomgång av hur renässanshumanisterna hanterade ålderdomen.

Vad tänker du blogga om?
Om min egen forskning förstås. ;=)

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Att vi kan påbörja en diskussion om att forskning inte bara handlar om karriär, jakt på externa medel, maktspel och samhällsnytta – som emeritus inser man att vetenskap handlar om att tillfredsställa nyfikenheten och att bryta ner myter om tillvaron.

Text: Peter Tillhammar
Foto: Privat

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter