Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Helena Åkerberg i fjällen med sin hund.

Helena Åkerberg ger forskare vid Örebro universitet råd om forskningsfinansiering.

NYHET

Helena Åkerberg ny krönikör i Curie

Hon skriver om sina iaktagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär. Helena Åkerberg arbetar som forskningsrådgivare vid Örebro universitet och forskade tidigare om hur vår aptit regleras. På sin lediga tid är hon helst ute i naturen, oavsett väder.

Vad arbetar du med?
Jag jobbar med att ge forskare vid Örebro universitet stöd i frågor som gäller extern forskningsfinansiering. Tidigare forskade jag om hur vår aptit regleras av olika signalsubstanser i hjärnan och i magen.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Under min forskarutbildning blev jag intresserad av projektledning och kvalitetsutveckling ur forsknings- och universitetsperspektiv. I mitt jobb som forskningsrådgivare får jag kombinera det intresset med mitt dagliga behov av forskning och vetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
Är ute i naturen, oavsett väder.

Vad läste du senast?
Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill gärna dela med mig av mina iakttagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär, mellan forskare och universitetsadministration. Funderingar kring forskning som företeelse, om vad som driver den, hur den finansieras och om vad vi tror att den är.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas få tillfälle att formulera och allra helst föra en dialog angående de företeelser runt forskning, universitet och forskningsfinansiering som väcker min uppmärksamhet och nyfikenhet.

Läs krönikor av Helena Åkerberg i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 6 mars 2024

Katarina Bjelke, Vetenskapsrådet

Vi vill att regeringen låter utreda om, och i så fall hur, fördelning av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i e...

Nyhet 5 mars 2024

Anders Nilsson

Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.

Nyhet 28 februari 2024

Keiko Snarberg

Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den bevilj...