Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Hanna Hallgren.

Hanna Hallgren har genom åren ägnat sig åt skrivande inom flera olika genrer – poesi, litteraturkritik och akademisk texter.

NYHET

Hanna Hallgren ny krönikör i Curie

Hon skriver om sin forskarvardag. Hanna Hallgren är poet, genusvetare och verksam inom konstnärlig forskning. På sin fritid umgås hon med nära och kära.

Vad forskar du om?
Jag är verksam inom konstnärlig forskning, och intresserar mig för hur litteraturens och konstens uttryck och materialiteter kan fungera kunskapsskapande och teoriutvecklande. Som genusvetare knyter jag också samman dessa frågor med feministisk teori.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Genom många års skrivande inom olika genrer – poesi, litteraturkritik, akademisk text – förundras jag ständigt över likheterna i skrivhantverk, och de stora skillnaderna rörande hur texterna blir lästa. I någon mening handlar ju detta om genrens och diskursens tvingande kraft, och disciplinerande föreställningar om hur kunskap skapas.

Vad gör du helst när du är ledig?
Umgås med nära och kära.

Vad läste du senast?
En ny och fantastisk dikt av poeten Jenny Tunedal som ska publiceras i Lyrikvännen.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill göra vardagsbeskrivningar av mitt arbete som lektor i genusvetenskap vid Linnéuniversitetet. Jag tycker att det finns för få, konkretiserande berättelser som känntänker kring universitetet som arbetsplats. Detta är ju lite paradoxalt, eftersom universitetet annars är en tänkandets plats.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Som poet skriver jag ”för de ännu ofödda och för de redan döda”. Det tror jag inte riktigt lämpar sig i det här sammanhanget. Men – eftersom detta är min premiär som bloggare vet jag inte riktigt vad en kan förvänta sig. Jag hoppas att det innebär att få tänka tillsammans med andra.

Läs krönikor av Hanna Hallgren i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Krönika 27 februari 2024

Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...