Hanna Hallgren ny bloggare i Curie

2015-04-27

Hon är poet, genusvetare och verksam inom konstnärlig forskning. Som gästbloggare i Curie vill Hanna Hallgren skildra sin vardag som lektor i genusvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Vad forskar du om?
Jag är verksam inom konstnärlig forskning, och intresserar mig för hur litteraturens och konstens uttryck och materialiteter kan fungera kunskapsskapande och teoriutvecklande. Som genusvetare knyter jag också samman dessa frågor med feministisk teori.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Genom många års skrivande inom olika genrer – poesi, litteraturkritik, akademisk text – förundras jag ständigt över likheterna i skrivhantverk, och de stora skillnaderna rörande hur texterna blir lästa. I någon mening handlar ju detta om genrens och diskursens tvingande kraft, och disciplinerande föreställningar om hur kunskap skapas.

Vad gör du helst när du är ledig?
Umgås med nära och kära.

Vad läste du senast?
En ny och fantastisk dikt av poeten Jenny Tunedal som ska publiceras i Lyrikvännen.

Vad tänker du blogga om?
Jag vill göra vardagsbeskrivningar av mitt arbete som lektor i genusvetenskap vid Linnéuniversitetet. Jag tycker att det finns för få, konkretiserande berättelser som känntänker kring universitetet som arbetsplats. Detta är ju lite paradoxalt, eftersom universitetet annars är en tänkandets plats.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Som poet skriver jag ”för de ännu ofödda och för de redan döda”. Det tror jag inte riktigt lämpar sig för en blogg. Men – eftersom detta är min premiär som bloggare vet jag inte riktigt vad en kan förvänta sig. Jag hoppas att det innebär att få tänka tillsammans med andra.

Text: Peter Tillhammar

1 kommentar

Tack för din kommentar. Den kan komma att modereras innan den publiceras.

  • Johanna

    Kul bloggare! Ser fram emot att läsa detta.

    2015.04.29