Research Match ska hjälpa framförallt små- och medelstora företag att delta i upphandlingar kopplade till stora forskningsanläggningar. I samarbete med forskare har ett företag i Uppsala levererat utrustning till partikelfysiklaboratoriet Cern. Bilden är från Cerns partikelaccelerator Large Hadron Collider, LHC.

Företag bör delta mer i stora upphandlingar

2015-02-11

Sverige bidrar varje år med över en miljard kronor till stora, internationella forskningsanläggningar. En del av pengarna kommer tillbaka hit genom att svenska företag vinner upphandlingar och får leverera till dessa. Nu ska nybildade sekretariatet Research Match hjälpa företagen med detta.

Det finns en handfull stora forskningsanläggningar som upphandlar varor och tjänster värda miljarder. Bara i år kommer Sverige via Vetenskapsrådet att betala omkring 1, 2 miljarder kronor till dessa, varav runt 700 miljoner är en engångsbetalning till ESS.

Det handlar om bland annat partikelacceleratorn FAIR och frielektronlasern XFEL i Tyskland som liksom ESS byggs just nu. Andra stora anläggningar är redan i full drift och behöver uppgradera och byta ut delar, som exempelvis teleskopet ESO i Chile och partikelacceleratorn Cern i Schweiz.

– En stor del av det anläggningarna kommer att upphandlas i konkurrens. Svenska företag har möjlighet till nya affärer genom att delta i dessa upphandlingar, säger Ulrika Steiner som är vd för Research Match.

Svenska företag ska delta i upphandlingar

Research Match är ett sekretariat som har inrättats av Vinnova på uppdrag av regeringen. Syftet är just att få svenska företag att i större utsträckning vara med i upphandlingar. Liknande kontor finns i flera andra europeiska länder.

– Svenska företag är inte med så mycket som de skulle kunna. Sekretariatet ska se till att de blir bättre på att vara med på aktiviteter kring de stora forskningsanläggningarna, säger Christian Hansen vid Vinnova.

Under de närmaste åren kommer investeringar på över 150 miljarder kronor att göras i nya anläggningar och utrustning. En hel del är redan intecknat, men fortfarande återstår många inköp som kommer att upphandlas i konkurrens.

De forskningsanläggningar som byggs gör stora upphandlingar i bygg- och konstruktionsprocesserna. För andra handlar det om att köpa drift, göra nya investeringar, byta ut utrustning etc. Upphandlingar kan omfatta allt från högteknisk avancerad forskningsutrustning till enstaka komponenter. Vill beställaren exempelvis utveckla en prototyp kan teknikutveckling, och till och med forskning, ingå i en upphandling.

Utvecklade tekniken tillsammans med forskare

Redan idag säljer flera svenska företag till forskningsanläggningarna. Ett exempel är Uppsalaföretaget Scandinova Systems som har levererat utrustning till Cern. Företaget gör pulsgeneratorer baserade på halvledarteknik, som används för att förstärka mikrovågor i elektron och protonacceleratorer. Tekniken utvecklades i samarbete med forskare vid universitetet.

– Vi har än idag nära samarbeten med forskare framför allt i Uppsala. Såväl vi som en grupp vid universitetet levererar utrustning till Cern och vi har fler projekt som överlappar, berättar Mikael Lindholm som är företagets grundare. 

Matcha kompetens mot upphandlinga

Det är dock inte alltid små- och medelstora företag känner till att de kan vara med och leverera, eller vara underleverantörer. Där har Research Match en uppgift att informera om möjligheterna. Sekretariatet kan dessutom hjälpa till med upphandlingar – reglerna kan vara nog så krångliga– eller hjälpa företag att hitta kunder.

– Vi utvecklar ett matchningsverktyg som ska presenteras under våren. Man kan gå in och registrera sitt företags kompetensområden på hemsidan. Sedan matchas kompetensområdena mot aktuella upphandlingar, berättar Ulrika Steiner.

Text: Siv Engelmark
Foto: Maximilien Brice/CERN