Fredrik Lundell ny bloggare i Curie

2015-01-14

Han bloggar om möten och varför de är så viktiga för kreativa processer. Fredrik Lundell, lektor på KTH, forskar om strömningsfysik och studerar tvärvetenskapligt hur biobaserade material kan skapas av till exempel nanocellulosa från träd. Sin fritid ägnar han gärna åt segling, klättring och att bygga linbanor.

Vad forskar du om?
Jag jobbar i tvärvetenskapliga team som kombinerar strömningsmekanik med kemi och bioteknik för att producera biobaserade material. Ett exempel är starka fibrer av så kallad nanocellulosa från träd (läs mer här). Just nu tittar vi vidare på hur dessa fibrer (som ofta kallas filament) kan användas i kläder och som förstärkningsfiber i tekniska konstruktioner. Mitt vetenskapsområde är strömningsfysik, speciellt hur blandningar av partiklar och vätskor eller gas strömmar, det vill säga hur partiklarna påverkas av strömningen och strömningen av partiklarna.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har funderat över vinden i seglen och vågorna på havet sedan jag började segla jolle som tioåring. Denna fascination ledde till att jag specialiserade mig mot strömningsmekanik. De senaste tio åren har jag haft förmånen att få kombinera strömningsfysiken med annan fysik, materialteknik och kemi vilket är väldigt stimulerande.

Vad gör du helst när du är ledig?
Helst tillbringar jag fritiden med familjen, gärna genom klättring, segling, friluftsliv eller linbanebyggande!

Vad läste du senast?
Ru av Kim Thuy. En liten bok om ett stort ämne, hemmahörande och flykt, som rekommenderas varmt.

Vad tänker du blogga om?
I min blogg kommer jag att skriva om möten och varför de är så viktiga för de kreativa processerna som leder till nya forskningsuppslag och bättre utbildning. Jag kommer också att skriva om allt det hårda arbete som behövs mellan de spännande mötena för att det ska bli något av idéerna.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag hoppas intressera läsaren för vår forskning om nya biobaserade material och vår utveckling mot mer interaktiv pedagogik. Om det leder till nya kontakter och idéer vore det naturligtvis roligt!

Text: Peter Tillhammar
Foto: Christer Gummeson

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter