Michael Braian vann årets upplaga av Forskar Grand Prix. Under sina fyra minuter på scenen berättade han om sin forskning på nya tekniker för att tillverka tandproterser.

Bäst i forskningens stand up

2014-12-01

Michael Braian är svensk mästare i att förklara sin forskning. Han är tandläkare och forskar på nya tekniker för att tillverka tandproteser – genom att 3D-printa tänder.

– De andra var otroligt duktiga så det känns väldigt hedrande att jag vann. Men alla är vinnare i den här tävlingen – eftersom vi alla får möjlighet att berätta om vår forskning för allmänheten, sa Michael Braian, som vann Forskar Grand Prix i Stockholm 25 november.

Ett syfte med tävlingen är att ge forskningskommunikation högre status och uppmärksamhet, men även visa på bredden i svensk forskning. Det är viktigt att kunna formulera sig lättförståelig om något man forskat om i många år – inte minst för någon som inte vet något om ämnet sedan tidigare.

– Om man inte kan presentera sin forskning på fyra minuter så kan man inte göra det på någon tid alls. Och då har den inget värde för andra forskare heller, eller samhället i stort, sa Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet, som satt i expertjuryn tillsammans med komikern Nour El-Refai och Forskning & Framstegs chefredaktör Patrik Hadenius.

Den nationella finalen arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Forskar Grand Prix är en bearbetad version av Norges Forsker Grand Prix, som i sin tur är utvecklad från ett koncept skapat av Center for Kunst og Videnskab vid Syddansk Universitet i Danmark.

Läs också i Curie: Bara en kvinna i Forskar Grand Prix

Text: Eva Barkeman
Foto: Erik Cronberg

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter