Kent Weavers forskning handlar bland annat om politisk smutskastning – något som är betydligt vanligare i USA än i Sverige. Särskilt republikanska politiker är pressade till extrema ståndpunkter av extrema krafter inom sitt parti, menar han. På bilden: Barack Obama och Mitt Romney.

Gästprofessor från USA kan Sverige

2014-11-13

Olof Palmes gästprofessur innehas i år av Kent Weaver, statsvetare och professor vid Georgetown University i Washington D.C. i USA. Kent Weaver har studerat Sverige i snart trettio år och är en uppskattad gäst vid Stockholms universitet. Själv gläds han särskilt åt att kunna hjälpa yngre kollegor fram inom forskningen.

Kent Weaver

Den amerikanska statsvetaren Kent Weaver är gäst vid statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet under två perioder, våren 2014 och våren 2015.

– Jag var i Stockholm från april till juli i år och tyckte mycket om det. Jag uppskattade att få tid att interagera med institutionens unga forskare och postdoktorer och hjälpa dem att designa sina studier. Till exempel få dem att fokusera på vilken teoretisk fråga de vill besvara och hur de bäst gör det, istället för att fastna i detaljer, säger professor Kent Weaver.

Hans egen forskning handlar bland annat om politiska institutioner, socialpolitik och varför politiker agerar som de gör. Kent Weaver studerar och jämför förhållanden i länder som Kanada, Nya Zeeland, Tyskland och Storbritannien, men framför allt jämför han USA med Sverige.

– I mitten av 1980-talet arbetade jag för den amerikanska tankesmedjan The Brookings Institution som skulle skriva om den svenska ekonomin. Då besökte jag Sverige och har behållit mitt intresse för landet sedan dess.

Kent Weaver tog lektioner i svenska språket efter besöket i Sverige och lärde sig tala lite svenska. Nu är han till exempel mycket insatt i vårt pensionssystem och hur det gick till när det nya pensionssystemet sjösattes.

Studerar smutskastning och samarbete

Ett av Kent Weavers spännande forskningsområden kallas ”generating blame” – när politiska motståndare smutskastar varandra.

– När budgeten stramas åt kan politiker inte vinna väljare genom att utlova förbättringar. Istället talar de om allt dåligt som motståndarna gjort och tänker göra. USA är extremt i det här avseendet. Särskilt bland republikanerna är politikerna pressade till extrema ståndpunkter av extrema krafter inom sitt parti, säger Kent Weaver.

Han undersöker vad som kan mildra smutskastandet så att överenskommelser blir möjliga. Svensk politik har hittills klarat sig relativt bra.

– Att vara oresonlig och elak är inte personlighetsdrag som uppskattas av svenskar och i Sverige anses stora konflikter vara något dåligt. Dessutom kan svenska partier aldrig veta vilka de kommer att behöva samarbeta med efter nästa val.

I somras var Kent Weaver i Almedalen och höll ett par uppskattade seminarier. Almedalsveckan blev en intressant upplevelse för honom på flera sätt.

– Det var fascinerande att se människor med olika politiska uppfattningar delta i debatter på ett så civiliserat sätt. Tyvärr kan Almedalen inte kopieras till USA, av flera skäl. Det skulle till exempel bli trettio gånger fler programpunkter och deltagare.

Forskar på samma sätt

När det gäller att bedriva forskning tycker Kent Weaver inte att det är någon större skillnad på att befinna sig i USA respektive i Sverige.

– Arbetsmetoderna är ungefär desamma var man än är, men det är kanske lite lättare att få tillgång till högt uppsatta beslutsfattare i Sverige. Jag har intervjuat fler svenska riksdagsledamöter än amerikanska kongressledamöter genom åren, säger Kent Weaver.

Under gästprofessuren i Stockholm fungerar professor Michele Micheletti vid statsvetenskapliga institutionen som Kent Weavers värd. Hon är mycket nöjd med första perioden.

– Kent Weaver deltog i institutionens interna arbete och var ett bra stöd för våra yngre medarbetare. Han höll i interna workshops och gav också en öppen föreläsning i maj. Kent Weaver är bred, har ett jättestort kontaktnät och det har varit ett plus att ha honom här. Vi ser fram emot att han kommer tillbaka i vår, säger Michele Micheletti.

Ger doktorandkurs i vår

Kent Weavers andra period i Sverige börjar i mars 2015. Då ska han ge en kurs för doktorander om ”compliance regimes”, som är ett annat av hans specialområden. Det handlar om hur beslutsfattare och organisationer kan få människor att följa lagar och goda råd, till exempel betala skatt, sopsortera eller evakuera sina hem inför naturkatastrofer.

Kursen ges delvis på distans med några intensiva träffar vid Stockholms universitet. Kent Weaver hoppas att kursen lockar doktorander från många universitet i Sverige, Norge och Danmark.

– Det är en tvärvetenskaplig kurs så jag hoppas också på deltagare från olika fält, som till exempel ekonomi, juridik, offentlig förvaltning och socialpsykologi, säger Kent Weaver.

Nu är han hemma i Washington D.C. men vilar inte från Sverige för det.

– Under hösten ger jag en kurs vid Georgetown University där vi jämför politiska processer. Mina amerikanska studenter har delat in sig i åtta grupper som föreställer de svenska riksdagspartierna. Studenterna ska nu formulera strategier för sina partier utifrån valresultatet, och senare har vi en klassrumssimulering då de ska bilda koalitioner. Studenterna går verkligen in för uppgiften, jättebra!

Text: Eva Annell
Foto: UPI/Pat Benic/eyevine/IBL bildbyrå

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter