Nikola Tesla var sin tids mest produktiva uppfinnare inom elektricitet och lade grunden till hushållselektricitet och trådlös kommunikation.

Tesla i rampljuset på nytt

2014-08-19

Länge var han bortglömd, men på internet sprids kulten om Nikola Tesla. Grundarna från Google och Ebay har startat företag i hans namn och människor från hela världen har samlat in miljoner till ett nytt Teslamuseum som ska byggas på Long Island utanför New York.

På bilderna från förra sekelskiftet står en man med brinnande blick, ibland med blixtar i bakgrunden. Han var sin tids mest produktiva uppfinnare inom elektricitet och lade grunden till hushållselektricitet och trådlös kommunikation. Ändå var hans namn länge okänt för allmänheten. 

Nytt Teslamuseum

Nu vill många lyfta fram Tesla in i ljuset och bygga ett museum i hans gamla laboratorium på Long Island, New York. Tillsammans med webbserietecknaren TheOatmeal lyckades de 2013 samla in över en miljon dollar. 

Jane Alcorn, chef på muséet, berättar att över 33 000 människor från 108 länder har bidragit på olika sätt. I Sverige är venture-investeraren Dusan Stojanovic en stor donator.  

– Folk börjar inse vilket geni Tesla var, hur mycket han bidragit till samhället. Man vill att museet ska bli en plats där man kan lära sig om teknik och vetenskap, om Tesla och även driva egna projekt, säger Jane Alcorn.

Tesla undersökte redan på 1890-talet energi och signalöverföring, och står på över 250 patent. Framför allt uppfann han växelströmssystemet och tekniken att kommunicera via radiofrekvenser. 

Glömdes bort

Växelströmssystemet var nödvändigt för att kunna transportera elektricitet långa sträckor och lade grunden till att varje hushåll kunde få ett eluttag. Marc Seifer, författare till ”Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla”(1997) har en teori varför han sen glömdes bort. 

– Han var världsberömd på 1890-talet, men eftersom hans namn inte var synligt på växelströmsmotorn eller på radion glömdes det bort till skillnad mot Edison. Edisons namn syntes i företagsnamnet Edison Electric och Edisons signatur satt på fonografen.

Växelströmssystemet fick istället namn efter Westinghouse som köpte patenten av Tesla och radion blev ihågkommen som enbart Marconis uppfinning eftersom Marconi hann först med att skicka en signal över Atlanten. Men helt bortglömd blev Tesla aldrig och New Age-rörelsen tog dessutom honom till sig. 

Fantastiska teorier om att Tesla var en utomjordning som kommit för att rädda jorden från den smutsiga kolkraften med sin rena vattenelenergi spreds genom boken ”Return of the Dove” (1957) av Margaret Storm.

Marc Seifer berättar att idéerna har sitt ursprung i Teslas påståenden att han mottagit signaler från utomjordisk intelligens när han testade sin trådlösa kommunikation och att Tesla påstod att han öppnat sitt tredje öga när han såg växelströmsmotorn i en uppenbarelse. 

– Det är ett annorlunda sätt att se Tesla, men jag tror den andliga sidan också är en del av det som attraherar de miljonärer och forskare som inspireras av Tesla, säger Marc Seifer.

Aktuell igen

Varför ökar intresset för Tesla? Marc Seifer tror att elbilföretaget Tesla motors spelar en stor roll. Tesla motors startades 2003 av fyra unga miljonärer, Googles och Ebays grundare. En av dem är uppfinnaren Elon Musk (född 1971) som också startat företag med solenergi och rymdfärder. 

Nikola Teslas egna bilder med blixtar är också fantasieggande och med internet kunde de snabbt spridas. Marc Seifer tror också att hans egen bok bidragit. I den kunde han referera källor som slog fast att Tesla verkligen var den som uppfann växelströmsystemet (AC polyphase system) och radion. 

Tesla forskade även inom många andra områden som trådlös energiöverföring, gravitationsteori och teknik som ligger bakom tv, mobiltelefoni och fjärrstyrning. Det råder oenighet kring hur stort Teslas bidrag var, men Tesla var utan tvekan mycket produktiv och hans forskning fortsätter inspirera. 

Tesla säger själv i sina memoarer: ”Uppfinnande är det viktigaste resultatet av människans skapande förmåga. Dess yttersta avsikt är medvetandets fullständiga herravälde över den materiella världen, att kunna utnyttja naturkrafterna för mänskliga behov.”

Text: Anja Castensson