Sociala medier som Twitter gör det lättare att del av flera sessioner samtidigt på en konferens.

Få ut mer av konferensen

2014-04-29

Med Twitter kan du få ut så mycket mer av konferensen. Det menar professor Craig McClain som driver vetenskapsbloggen Deep Sea News och är en erfaren twittrare. 

”Glöm inte stänga av mobilerna under föreläsningen!”, Nej, den uppmaningen är ett minne blott, åtminstone på vetenskapliga konferenser. Nu låter det snarare: ”Ha på mobilen, ha den uppe, twittra och sprid på facebook det ni hör och ser!” 

Efter ett föredrag kommer funderingarna, frågorna, kritiken. Ofta dyker de upp när frågestunden sedan länge är över. Alla är heller inte bekväma med att ställa frågor inför hundratals åhörare. På Twitter fortsätter diskussionerna så länge intresset finns. Sociala medier som Twitter gör det också lättare att ta del av flera sessioner samtidigt och att få till möten med dem man vill träffa på en konferens. 

Men hur gör man? Curie har frågat Craig McClain, professor i marin ekologi på Duke University i North Carolina. Han driver vetenskapsbloggen Deep Sea News och är en erfaren twittrare, bland annat på konferenser.

– Varje konferens med självaktning bör i god tid ha lagt ut sin valda #hashtag på hemsidan och i programmet. Sök på denna på Twitter, så får du upp realtime tweets från de sessioner du inte klonar dig iväg på. Och om du själv skriver ett eller ett par tweets från de fördrag du går på så hjälper du andra som missar just det föredraget. 

Vad är ett bra tweet från ett föredrag? 

– Ett tweet kan vara max 140 tecken, så det måste vara kort och kärnfullt. Man kan skriva flera tweets från samma föredrag. Ett bra tweet ska vara informativt på något sätt, oavsett om man summerar innehållet, sprider ett bra citat eller ett kärnbudskap från föredraget. Det är bra att ange en länk till artikeln som det pratas om.

Måste man referera till talaren om jag twittrar om ett föredrag?

– Självklart. Det är någon annans idéer du twittrar om, så du måste referera till hen. Helst används @Twitternamnetnamnet. Har föreläsaren inget twitterkonto anges namnet utan @.

Hur gör jag för att få igång en diskussion om mitt eget föredrag?

Uppmuntra åhörarna att twittra om det! Och var noga med att ange ditt twitternamn på första bilden tillsammans med en hashtag för föredraget. Twittra om det i efterhand själv.  

Om man lyssnar på ett dåligt föredrag – kan man skriva det då?

– Visst kan man kritisera, men det är viktigt att tänka på att det idéerna man kritiserar, aldrig personerna bakom dem, oavsett om det gäller verkliga livet eller sociala medier. Kritik av föredraget eller personen bör man helt undvika. 

Är det inte en risk att man har uppmärksamheten riktad mot skärmen istället för mot talarna? 

–Kanske, men personligen lyssnar jag mycket mer uppmärksamt på föredraget när jag letar efter något att twittra om och minns det då också mycket bättre.

Text: Åsa Langefors
Foto: Dick Gillberg

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter