Maria Steen gick en sex veckors gratiskurs i låtskrivande på nätet.
Nätutbildning

Låtskrivare testade nätkurs

2014-03-18

Maria Steen arbetar heltid som estetlärare i gymnasiet, men är också låtskrivare och har gett ut två skivor. När en låtskrivarkompis tipsade om en nätkurs via Facebook blev hon nyfiken.- Jag ville se om jag kunde få ny input till mitt låtskrivande.

Maria Steen anmälde sig i höstas till MOOC-kursen Songwriting från Berklee college of music. Det var en gratis kurs hos utbildningskonsortiet Coursera. Den pågick i 6 veckor, cirka 6-8 timmar per vecka, med officiell kursstart i oktober.

Varje vecka såg hon och de övriga deltagarna på filmade föreläsningar med Pat Pattison, professor vid Berklee, och fick flera mindre övningar och en längre övning (som ofta handlade om att skapa en hel låt eller idén till en) med deadline samma vecka. 

– Man måste klara alla deadlines för att kunna gå vidare. Det var nästan lite stressigt att hinna med. 

Kursen handlade om hur man skriver sånger som uttrycker en konsekvent känsla från början till slut.  Alla kursmoment skedde automatiskt, utom feedback på låtarna.

– Fem personer på kursen gav anonymt feedback på ens egen låt, och själv gav jag feedback till fem andra. Det fanns också ett chattforum för deltagarna.

Fick du någon bra input?

– Ja, det handlade mycket upp ”prosodin” i en låt, att text, rytm och toner ska stämma överens i uttalet och ligga så nära det naturliga språket som möjligt. Allt i helheten understryker känslan i låten. Det var väldigt amerikanskt hantverksmässigt, men jättekul att studera regler ett tag även om man ju sedan kan strunta i dem. 

Var det värt att gå kursen?

– Absolut. Jag var nyfiken och ville testa. Undervisningen höll hög nivå, och man fick verkligen grotta ner sig i detaljerna. Det var en omfattande kurs, med många aspekter – nästan lite nördigt. 

I slutet såldes fortsättningskurser in – som inte är gratis. 

– De var ännu mer omfattande, och jag skulle inte hinna med dem just nu. Pat Pattisons har gett ut böcker med sin undervisning, så det vore billigare och man kan läsa i egen takt. Men jag var nöjd efter detta smakprov.

Maria Steens kurs resulterade i ett kostnadsfritt certifikat från Berklee, förutom ny kunskap.

Fotnot: Coursera finansieras idag av riskkapital, kursintygsavgifter och rekryterare.

Läs mer i Curie om nätutbilding:

Finns framtidens lärande på nätet?

Globala nätkurser lockar tusentals

Text: Eva Barkeman
Foto: Erika Stenlund