Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
porträtt Patrik Lindenfors

Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Foto: Privat.

NYHET

Patrik Lindenfors ny krönikör i Curie

Han skriver om tvärvetenskap, strömlinjeformad forskning och vikten av oberoende universitet. Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Han ägnar sin lediga tid åt sina barn, musik och läsning och älskar att upptäcka nya kulturer.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om kulturell evolution. Det innebär att jag undersöker om förståelsen av den mänskliga historien ökar om man ser kulturell förändring som en evolutionär process.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– En kollega, professorn i biologi Magnus Enquist, startade för några år sedan tillsammans med historieprofessorn Arne Jarrick ett centrum för kulturell evolution vid Stockholms universitet. Nu är det många fler ämnen representerade vid centret: arkeologi, lingvistik, matematik, statskunskap, psykologi, antropologi och inte minst matematik. Forskningen förenar flera av mina intressen: evolutionära processer, historia och välinformerad tvärvetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Är med mina barn, lyssnar på musik och läser. Sen älskar jag att upptäcka nya kulturer – jag har precis flyttat hem från Filippinerna där min fru var chef för Rädda Barnens verksamhet.

Vad läste du senast?
– Jag läser just nu Eight Theories of Religion sammansatt av Daniel L. Pals, inför ett projekt om religion.

Vad tänker du skriva om?
– Problemen och möjligheterna med tvärvetenskap, det sorgligen allt mer strömlinjeformade sättet att forska, och vikten av oberoende universitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag förväntar mig en informerad läsekrets och kritisk granskning av mina påståenden.

Läs krönikor av Patrik Lindenfors i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 21 februari 2024

Jonas Fransson, Uppsala universitet

Det går inte att styra forskningen så att den blir excellent och banbrytande. Om vi verkligen vill satsa på långsiktighet och nytänkande måste akademin och forskarna få tillbaka fö...

Nyhet 20 februari 2024

David Isaksson

Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssl...

Debatt 31 januari 2024

Sveriges unga akademi

Svag forskarrepresentation och en olycklig åtskillnad mellan forskning av hög kvalitet och forskning som tar sig an samhällets behov. Sveriges unga akademi är kritisk till huvudför...