Så här ser appen StarMap 3D för Apple ut i mobilen. Appen visar stjärnhimlen i den riktning du håller telefonen.

Hela universum i mobilen

2013-12-17

Har du sett himlen i mobilen? I Curie tipsar vi om en rad smarta appar för dem med smart telefon.Appar som på ett eller annat sätt knyter an till forskning, till exempel Sky Map som gör det möjligt att studera hela stjärnhimlen – även om det är molnigt eller råkar vara ett jordklot i vägen…

Här kommer ett axplock, fördelade på olika kategorier: PRAKTISKA, LÄRORIKA och ROLIGA (smarta spel). Du hittar dem genom din telefons digitala butik, till exempel App Store för iPhone eller Play Butik för Android-telefoner.

Känner du till fler kul, smarta appar som platsar? Tipsa oss gärna på ”redaktionen@tidningencurie.se” eller skriv en kommentar nedan.

PRAKTISKA

Stjärnhimlen
Google Sky Map och StarMap 3D visar stjärnhimlen i den riktning du håller telefonen, och berättar dessutom vad du ser. Bygger bland annat på bilder från teleskopet Hubble och ett stjärnpositioneringssystem från amerikanska Naval Oceanography portal. (Engelska)

Kompass
Smart Compass från serien Smart Tools har koll på väderstrecken med hjälp av telefonens inbyggda magnetsensor. (Engelska)

Magnetfält
Metal Detector mäter magnetfältet i mikroTesla (μT) med hjälp av telefonens inbyggda magnetsensor. Jordens naturliga magnetfält omkring oss är omkring 50 μT. Med metaller i närheten ökar magnetfältet. (Engelska)

Decibelmätare
Sound meter mäter telefonens mikrofon för att mäta bullervolymen i decibel (dB). Eftersom telefonerna är anpassade för människans röst (40-60 dB) går det inte att mäta över 100 dB. [Decibel är ett logaritmiskt mått. Referensvärdet är satt som 0 dB, vilket motsvarar ett ljudtryck på 0,02 mPa, som är den fastställda hörseltröskeln. Ljud är tryckförändringar i luft. (Engelska)

Anpassad färgton
Twilight ändrar automatiskt ljusets färgton på din skärm, beroende på tidpunkt på dagen. Genom att anpassa färgtemperaturen efter solens cykel där du befinner dig, ska den naturliga melatoninproduktionen stimuleras. Tanken är att huvudvärk och röda ögon från skärmstirrande ska försvinna. (Engelska)

Naturlig sömnklocka
Sleep as Android, Sleep Bot och Sleep Cycle ligger under lakanet och mäter ditt sovbeteende för att göra en sömnanalys och anpassa morgonalarmet efter när du sover som lättast. Kan också registrera snarkningar och tal i sömnen. (Engelska)

Pulsmätare
Instant Heart Rate, Runtastic Heart Rate och Heart Rate Monitor använder den inbyggda lampan för att belysa pekfingertoppen och mäta färgförändringar orsakade av blodflödet – pulsen. (Engelska)

Hastighetsmästare
GPS Speedometer använder det inbyggda GPS-systemet för att mäta din förflyttningshastighet, riktning, snitthastighet, maxhastighet och total restid. (Engelska)

LÄRORIKA


Undersök en groda

Med Frog Dissection kan du dissekera en groda virtuellt, men också lära dig mer om grodans livscykel. (Engelska)

Bygg en bro
I Bridge Constructor Classic konstruerar du broar med olika material och testar om de håller för bilar och lastbilar att köra över. (Engelska)

Utforska Mars
Nasas app Be a Martian låter dig utforska planeten Mars som om du var där, få svar på frågor om Mars och veta allt om senaste Mars-expeditionen. (Engelska)

Se konflikthärdarna
Uppsala Conflict Database innehåller information om en rad väpnade konflikter i världen sedan 1976, med beskrivning av över 300 konflikter och 200 fredsavtal. (Engelska)

Vetenskap för skolan
Serien Online Classroom innehåller kunskap för att fördjupa sig i både Makrokosmos (stjärnor och planeter i universum), Mikrokosmos (molekyler och annat som bara kan ses i mikroskop) och allt möjligt däremellan, t ex Mental Math. (Engelska)

IQ-test
Tänker du logiskt? Är du ett siffergeni? Är du verbal? The IQ Test innehåller närmare 1 000 frågor inom olika områden för att avslöja dina olika förmågor i t ex mönsterigenkänning, visualisering, slutledningsförmåga mm. (Engelska)

Gitarr
Real Gitarr kan du lära dig spela gitarr och öva olika ackord. Tonerna är inspelade från en akustisk gitarr. (Engelska)

Kunskapsbank
WolframAlpha är ett gigantiskt uppslagsverk som vet det mesta inom naturvetenskap och teknik, lite som i Star trek-datorns anda. (Engelska)

SMARTA SPEL


Lär dig nya ord

I Ruzzle tävlar du med vänner eller slumpade motståndare online om att hitta så många korrekta ord, inklusive böjningsformer, som möjligt på två minuter. En match består av tre rundor. (Svenska)

Pussel
I Ultimate Puzzle ska du placera olika tetris-liknande figurer så att de fyller en förutbestämd ruta. Finns i olika svårighetsgrader. (Engelska)

Hjärngympa
I 100 doors: parallel worlds gäller det att på olika sätt lista ut hur man öppnar dörren, för att komma till nästa nivå med en ny låst dörr. Det kan vara allt från att lösa en gåta till att luta på telefonen… (Engelska)

Undersök fysikens lagar med Gears of time där du kan se vad som händer med rep, kugghjul med mera. Det gäller att placera varje objekt så att hela maskinen funkar… Varje nivå innebär en ny utmaning att lösa. (Engelska)

Frågesport
I Quizkampen tävlar du med vänner eller slumpade motståndare online om kunskap i 20 olika kategorier. Man spelar sex rundor med tre frågor i kategorier som spelarna turas om att välja. (Svenska)

Matematik
I Kung på Matte övar du dig i huvudräkning. På tid ska du hinna svara på ett antal matteuppgifter i de fyra räknesätten, svårare för varje nivå… (Svenska)

Fotnot: Det finns ofta flera appar med liknande funktion från olika utvecklare. Och samma app finns ofta för olika plattformar (Android, Apple, Windows mfl).

Läs mer i Curie om utvecklingen av appar: Appsolut appar i telefonen.

Text: Eva Barkeman
Foto: StarMap 3D

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter