Mobilappar är billiga och ofta enklare, med färre funktioner, än programvaror för desktop.

Appsolut appar i telefonen

2013-12-17

​Distribution av programvara har förenklats och är en orsak till att utvecklingen – och användandet – av appar har växt explosionsartat.Curie guidar dig genom app-djungeln.

Över 70 procent av Sveriges befolkning använder smartphones, enligt en undersökning från januari 2013. Det är en av de högsta siffrorna i världen – bara Singapore och Kanada har fler smartphones per invånare.

Totalt i världen finns över en miljard smarta telefoner i bruk – och marknaden växer. Det tog 16 år att nå upp till en miljard, men IT-analytiker tror att det bara tar tre år för att nå ytterligare en miljard smartphone-användare.

Den allra första smarta telefonen anses vara Nokia Communicator från 1996. Definitionen är en avancerad telefon som även kan användas som handdator. Idag är alla smarta telefoner utrustade med en rad extra funktioner som e-postprogram, kamera, GPS med mera.

900 000 appar

Det finns över 900 000 applikationer – appar – det vill säga små datorprogram att ladda ner till telefonen.

Många app-utvecklare utnyttjar telefonens inbyggda verktyg, t ex kameralampan, magnetsensorn eller GPS:en och kombinerar med någon databas, andra skriver helt nya program med nya lösningar för gränssnitt (= utseende och funktion på skärmen).

– Appar öppnar upp för en enorm kreativitet bland utvecklarna. Det kommer hela tiden nya former av gränssnitt för spel, musik och andra tillämpningar. Det är omöjligt att överblicka allt som finns, säger Rikard Lindell, forskare i datavetenskap vid Mälardalens högskola, som själv ligger bakom musik-appen C3N Play.

Omkring 4 miljarder nedladdningar av appar görs per månad. En anledning till att mobilapparna växt så explosionsartat är det förenklade distributionssättet.

Enklare distribution

– I början av 2000-talet såldes mjukvara som platta plastskivor över disk. Det var befängt – som Larry Ellison, en av Oracles grundare, uttryckte det. Allt var ju digitala ettor och nollor… Nu distribueras innehållet direkt från programmerarna till användarna, utan lastbilstransporter eller lagerhållning. Prislappen blir bara en tiondel mot tidigare.

Många appar är gratis för användaren, men det finns ingen vinst i att utveckla gratisappar. Därför görs ofta ”premiumappar” som tillför ett substantiellt mervärde, för bara några tior.

Så är det till exempel med ordspelsappen Ruzzle där gratisvarianten är reklamfinaniserad. Men den som betalar några kronor slipper reklamen, får se sin egen statistik, kan välja en skräddarsydd profilbild samt spela övningsspel…

En annan variant är att få testa fullversionen av appen under en begränsad period och sen avgöra om man vill köpa den.

Mikrobetalning

– Det handlar om så små summor, ofta 7-29 kr, att man som användare inte bryr sig, men för tillverkaren blir det många miljoner bäckar små…

De 200 mest nedladdade apparna på den digitala App Store (för Apples enheter – iPhones och iPads) ger över 5 miljoner i intäkter. Dagligen.

– Det är en slags mikrobetalning över internet; så små belopp att det inte skulle löna sig med vanliga betalningsmetoder som postgiro eller kontokort på grund av hanteringskostnaderna.

Att det går så snabbt och är så billigt att ladda ner en app, gör att användarna enkelt kan testa. Gillar man den inte är det bara att avinstallera.

– Det blir som en evolution; det ger sig själv vilka appar som funkar och vilka som försvinner. När man kapat logistiken frigörs kreativiteten hos utvecklarna, säger Rikard Lindell.

Curie tipsar om några smarta appar: Hela universum i mobilen.

Text: Eva Barkeman
Foto: Curie

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter