Här på JRC:s anläggning i italienska Ispra finns många möjligheter för svenska forskare.
Joint Research centre (JRC)

Så kan svenska forskare påverka EU

2013-10-22

EU:s gemensamma forskningscentrum, Joint Research Centre (JRC), är öppet för forskare från alla EU:s medlemsländer. Men svenska forskare är dåliga på att utnyttja dessa möjligheter.- Det är synd eftersom det finns så stor potential, säger Kerstin Eliasson, som är svensk ledamot i JRC:s styrelse.

Det finns sju institut inom Joint Research Centre, i fem länder. Syftet med dem är att förse EU-kommissionen och övriga EU-organ med oberoende, evidensbaserade tekniska och vetenskapliga underlag i hela beslutsprocessen. 

JRC fokuserar på ett antal av de policyområden som är av betydelse på europeisk nivå, bland annat miljö och hållbar utveckling, jordbruk och livsmedel, hälsa och säkerhet med mera.

De sju instituten samarbetar i olika frågor och koordineras från ett gemensamt huvudkontor i Bryssel.

– Ju mer jag lär mig om JRC, desto mer intressant förstår jag att verksamheten är, säger Kerstin Eliasson, som tagit initiativ för att göra JRC mer känt i Sverige.

Forskar på prioriterade områden inom EU

Totalt sett arbetar över 3 000 personer på de sju instituten (se listan här bredvid), varav en stor andel är gästforskare från de 28 medlemsländerna och andra associerade länder.

Några av de högst prioriterade frågorna just nu rör bland annat valutaunionen (EMU), arbete och tillväxt, klimatförändringen, och säkerhet när det gäller miljö, mat, hälsa och kärnkraft.

– Inte minst när det gäller EMU är det viktigt att EU inte tar beslut ”bara så där”, säger Ulla Engelmann, enhetschef på JRC:s huvudkontor i Bryssel, och knäpper med fingrarna för att illustrera. Hon är i Sverige för att informera svenska unga forskare om möjligheterna för samarbete med EU:s forskningscenter.

– Här kanske ni inte påverkas så mycket, men till exempel Spanien, Irland och Grekland har påverkats negativt. Därför behövs vetenskapliga underlag från JRC. 

Viktigt med jämförbara observationsdata

Hon ger ett annat exempel där Schweiz och Tyskland skulle brygga en gemensam bro och började från var sitt håll. Men de utgick från olika mätningar när de skulle avgöra havsnivån och bron gick inte ihop på mitten… 

– Med harmoniserade observationsdata, där alla medlemsländer mäter och använder uppgifter på samma sätt, hade detta aldrig hänt.

2007 kom det europeiska INSPIRE-direktivet just för att etablera en infrastruktur där mätningar från olika länder jämförbara.

Fler exempel rör smartare elnät, genetiskt modifierade organismer (GMO) och hur koldioxidutsläppen beräknas.

De sju instituten, belägna i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien och Spanien, har flera forskningsanläggningar och infrastrukturer som forskare får tillgång till.

– JRC är ingen forskningsfinansiär, men den som får en permanent eller tillfällig tjänst får också forskningsmedel, så det är en bra deal menar Ulla Engelmann. 

Hon är tyska och kom till JRC för 20 år sedan som postdoktor på Institutet för miljö och hållbar utveckling i Ispra, Italien, innan hon lockades över till administrativa uppgifter i Bryssel.

– Jag trodde aldrig jag skulle stanna så länge, men än är jag inte uttråkad.

Publicerar i vetenskapliga tidskrifter

Verksamheten på JRC är alltså uppdragsforskning och inte fri akademisk forskning, men för att upprätthålla oberoende finns även utrymme för mer grundläggande vetenskapliga studier. Under 2012 publicerade JRC-forskare cirka 1 400 artiklar i tidskrifter med peer review. 

Den som är intresserad av samarbete med JRC eller projektanställningar på plats kan få mer information genom att vända sig till Vinnova, där Christian Hansen är nationell kontaktperson (NCP) för JRC i Sverige.

Han har själv arbetat på JRC i tre omgångar, på olika center.

– Jag kan verkligen rekommendera att arbeta på JRC. Det är spännande med den internationella och tvärvetenskapliga miljön, även om den inte är så akademisk. Och det är väldigt nära till den politiska verkligheten där besluten faktiskt fattas. Det finns stora möjligheter att forska, skapa nätverk och publicera sig.

– En bonus är att det finns bra resurser, även om det förstås är lite byråkratiskt – det är ju EU.

JRC har också välkomstcenter för forskare och erbjuder hjälp med boende, språkkurser, dagis och internationell skola. Och mycket ”social clubs”.

Läs i Curie om Peter Pärt som arbetar på ett av JRC:s institut i Italien: Svenska forskare är för bekväma.

Läs mer på EU:kommissionen egen sida om Joint Research Centre, JRC

Hitta lediga jobb på JRC 

Hitta lediga forskningsjobb inom EU på Euraxess

Text: Eva Barkeman
Foto: EU

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter