Annasara Hammar ny bloggare i Curie

2013-04-08

Hon tycker om att skriva och läser ofta flera böcker parallellt. Annasara Hammar bloggar om humanioras plats i en alltmer nyttofixerad forskningsvärld. Hon är doktorand i historia vid Umeå universitet och forskar om social ordning i den svenska flottan under stormaktstidens andra hälft.

Vad forskar du om?
Jag forskar om social ordning i den svenska flottan under stormaktstidens andra hälft. Makt och maktrelationer och den lilla människans utsatthet intresserar mig mycket.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Det är nog egentligen tre intressen som förenats i avhandlingsskrivandet. Intresset för historia, och särskilt den ”vanliga” människans historia om det nu finns någon sådan, intresset för stormaktstiden som period och intresset för hav och sjöliv. Jag tror att jag haft alla tre sedan barndomen fast de tagit sig lite olika uttryck genom åren. Under en lång period fattade jag inte ens att det jag tyckte var spännande kallades historia för det liknade inte alls den historia jag mötte i skolan eller på biblioteket.

Vad gör du helst nar du är ledig?
Jag tycker om att skriva, att gå på teater och att liksom drälla omkring utan att ha något planerat.

Vad läste du senast?
Jag parallelläser ofta böcker. Nu har jag en märklig blandning på nattygsbordet av den nyss utlästa Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj, Nina Björns Lyckliga i alla sina dagar och andra delen i Karl-Ove Knausgårds Min kamp. Svetlana Aleksijevitj gjorde stort intryck på mig. Jag har inte hämtat mig än.

Vad tänker du blogga om?
Jag vill blogga om humanioras plats i en alltmer nyttofixerad forskningsvärld när nytta likställs med ekonomisk vinning. Och om varför historia är ett viktigt men svårt ämne att hålla på med.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag tycker bloggar generellt sett är ett spännande sätt att kommunicera. De är friare och tillåter mer egensinnighet än vad akademiskt skrivande vanligtvis gör. Kanske kan bloggandet bidra till ett nytt slags forskningssamtal? Samtidigt känns det som om bloggandet ännu befinner sig i sin linda och att vi lite förvirrade irrar runt i denna nya värld, osäker på vad vi verkligen ska ha den till.

Text: Peter Tillhammar
Foto: Mattias Pettersson