Anna-Karin Edstedt ny bloggare i Curie

2013-02-01

Hon gillar att skriva och bakar gärna matbröd med barnen. Anna-Karin Edstedt Bonamy bloggar om forskningsfinansiering och vad som händer efter disputationen. Hon arbetar som barnläkare och forskar bland annat om för tidigt födda.

Vad forskar du om?

Jag arbetar som barnläkare och forskar om vilken betydelse fosterlivet och den första tiden i livet har för senare hälsa. Framförallt har jag undersökt vilken betydelse för tidig födelse har för hjärt-kärlsystemets utveckling.

Hur blev du intresserad av ämnet?

Redan under läkarutbildningen tyckte jag att vården av nyfödda och för tidigt födda var det mest spännande. 1999 kom jag för första gången i kontakt med denna typ av forskning i mitt examensarbete och sedan har det rullat på.

Vad gör du helst när du är ledig?

Det går lite i vågor, men på sistone har jag börjat baka mycket, framförallt matbröd och upptäcker nya recept och mjölsorter varje vecka. Även barnen är väldigt förtjusta i bakning, så det är ett trevligt sätt att umgås i familjen.

Vad läste du senast?

Jag har nyligen skrivit en översiktsartikel om graviditetskomplikationer och hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor, så just nu har det varit mycket vetenskapliga artiklar även på fritiden. I slutet av hösten läste jag ”Vi måste prata om Kevin” av Lionel Shriver- en bok som tyvärr känns väldigt aktuell med tanke på skolmassakern i Connecticut.

Vad tänker du blogga om?

Min bloggperiod infaller under årets mest hektiska anslagsansökningsperiod så jag kommer nog skriva en del om forskningsfinansiering. Jag kommer också föreläsa på vår forskarskola för kliniker om ”Efter disputationen- vad händer sen?”, vilket kanske ger inspiration till ett inlägg eller två.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?

Jag gillar att skriva och har även tidigare bloggat om mitt arbete som barnläkare och min forskning. Det känns väldigt roligt att få blogga i Curie och dela med mig av min bild av forskarvärlden.

Text: Peter Tillhammar
Foto: Ulf Sirborn