Susanne Wigorts Yngvesson ny bloggare i Curie

2013-01-10

När något tycks självklart vill hon gärna undersöka motsatsen. Susanne Wigorts Yngvesson bloggar bland annat om undervisning och pedagogiska utmaningar.  Hon är lektor i etik och undervisar i teologi och mänskliga rättigheter vid Teologiska högskolan Stockholm.

Vad forskar du om?
Ett större projekt i min forskning rör etiska och moraliska aspekter av övervakning. Vad betyder det att vi överallt där vi rör oss i offentliga miljöer är betraktade?
Ett annat spår i min forskning handlar om religion och offentlighet. Vilka är förutsättningarna för att tala om sekularisering och vilka konsekvenser får det för religionens synlighet och i det offentliga rummet?
Ett tredje spår är medieetik som framför allt inriktar sig på yrkesetiska frågor om gränser mellan privat och professionellt, ansvar, moraliska dilemman och strukturer kring hur etiken kommuniceras inom branschen och gentemot allmänheten.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Alla spår i min forskning och undervisning har en sak gemensamt, nämligen frågor som rör moral i mänskliga relationer. Jag drivs av frågor som jag också är personligen nyfiken på. När något tycks ”självklart” så vill jag gärna undersöka motsatsen. Eftersom jag undervisar i mänskliga rättigheter blir detta också en given del av de perspektiv jag undersöker i min forskning.

Vad gör du helst när du är ledig?
Då ser jag film, träffar vänner, tränar och skriver andra sorters texter.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag på nytt Ethics after Babel av Jeffrey Stout och på kvällarna läser jag noveller av Edgar Allan Poe som jag har laddat ner på min nya läsplatta.

Vad tänker du blogga om?
Mina inlägg kommer att kretsa en del kring undervisning och pedagogiska utmaningar, men jag gissar att det kommer att blir en del politiska inlägg om forskning också. Eventuellt några mer personliga reflektioner om just etik och teologi som är mina huvudämnen.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Det skulle vara fint om det kom igång ett samtal om det frågor och ämnen jag berör. Annars känns det ju som man ropar ut i rymden och där är det (förmodligen) ingen som hör.

Text: Peter Tillhammar
Foto: Privat

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter