Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild av Kimmo Eriksson.

Kimmo Eriksson skriver om det som kommer upp i samtalen med kollegerna.

NYHET

Kimmo Eriksson ny krönikör i Curie

Sanningssökande eller karriärväg? Kimmo Eriksson skriver om drivkraften för att forska och annat som dyker upp i samtalen med de närmaste kollegerna. Han är professor i matematik vid Mälardalens högskola och gästprofessor vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet.

Vad forskar du om?
I egenskap av matematiker och beteendeexperimentalist forskar jag på både det ena och det andra. Jag har två bidrag från Vetenskapsrådet, ett inom matematik och ett inom humaniora-samhällsvetenskap. Båda bidragen har anknytning till kulturell evolution. Just nu är jag särskilt intresserad av hur normer uppstår, upprätthålls och förändras.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Båda mina föräldrar är matematiker så det intresset fick jag med modersmjölken. Intresset för mänskligt beteende uppstod efter att jag, genom ett oväntat telefonsamtal från en ekonom som på vinst och förlust sökte en samarbetspartner, börjat med spelteori. Då kunde jag snart inte låta bli att undra över i vilken utsträckning riktigt beteende lät sig modelleras och förutsägas på detta sätt. Sedan dess har en lång kedja av oförutsägbara skeenden lett fram till de forskningsprojekt jag håller på med just nu.

Vad gör du helst när du är ledig?
Något musikrelaterat. Jag har en sexmånaders flicka hemma som står ut med att jag sjunger barnvisor och spelar dålig banjo till. Och i sommar ska jag och min fru tillbaka till den engelska amatöroperafestival där vi träffades (på scen!).

Vad läste du senast?
Jag har alltid något vetenskapligt och något skönlitterärt på gång samtidigt. Nu är det å ena sidan ”Thinking, fast and slow” av nobelpristagaren Daniel Kahneman, å andra sidan ”Four stories of fantasy and exquisite romance” där en av novellerna är skriven av Sharon Shinn, min favorit inom genren romantisk fantasy.

Vad tänker du skriva om?
Min tanke är att skriva om det som dyker upp som samtalsämnen med mina närmaste forskarkolleger: refereesystemet, tidskriftsredaktörers ansvar, forskning som sanningssökande eller karriärväg, värdet av matematiska modeller, etc.

Vilka är dina förväntningar på att skriva hos Curie?
Jag har aldrig skrivit i det här formatet tidigare och kommer nog inte att göra det igen, så det blir ett tillfälle att prova något som inte skulle bli av annars.

Läs krönikor av Kimmo Eriksson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 10 april 2024

Ulf Zander, Kriterium

Redan idag kan forskare inom humaniora och samhällsvetenskap få hjälp att publicera monografier med open access på plattformen Kriterium. Det skriver Ulf Zander, huvudredaktör för ...

Krönika 30 januari 2024

Nu är de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap klara. Erik Stattin skriver om arbetet med regeringsuppdraget och hur riktlinjerna tagits emot.

Nyhet 28 november 2023

Siv Engelmark

Nu ska de avtal som reglerar svenska forskares publiceringar i vetenskapliga tidskrifter omförhandlas. En färsk rapport från SUHF ska ge underlag för arbetet. Målet är att publicer...