Texter av Thomas Kaiserfeld
Krönika
4 april 2018
Thomas Kaiserfeld: Sveriges största FoU-projekt talas det tyst om
Krönika av Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, om Sveriges genom tiderna största forsknings- och utvecklingsprojekt, som hittills kostat ungefär 30 miljarder kronor.
Krönika
26 augusti 2015
Thomas Kaiserfeld: Varför är det så stor statusskillnad?
Ibland hör jag folk fråga sig varför det är så stor statusskillnad på forskning och undervisning på universitet och högskolor och vad man kan göra för att jämna ut den. Då går mina tankar till upp-och-ner-vända-akademiska-världen, skriver Thomas Kaiserfeld.
Krönika
10 juni 2015
Thomas Kaiserfeld: Sätt pengarna i arbete
Frågan om sparade forskningsanslag har åter igen dykt upp i debatten – nu senast efter en artikel i Dagens Nyheter. Förra gången saken var aktuell var 2013 då Riksrevisionen kom med en innehållsrik rapport, skriver Thomas Kaiserfeld.
Krönika
1 juni 2015
Thomas Kaiserfeld: Svårt att tänka nytt i propositioner om forskning
I 1993 års forskningsproposition nämndes ett antal ”strategiska teknologiområden” som regeringen ansåg det vara värt att satsa extra på. De var: energiteknik, transportteknik, produktionsteknik, materialteknik, bioteknik och informationsteknik. Här nämndes också miljöteknik och infrastrukturteknik, skriver Thomas Kaiserfeld.
Krönika
12 maj 2015
Thomas Kaiserfeld: För viktig för att inte utvärderas
Många klagar över alla utvärderingar. Om vi börjar med grundutbildning så utvärderas varje kurstillfälle av studenterna, i alla fall alla som jag ger, skriver Thomas Kaiserfeld.
Krönika
28 april 2015
Thomas Kaiserfeld: Hur länge har det varit på detta sätt?
En ofta diskuterad fråga bland universitetens och högskolornas forskare och lärare gäller den växande administrationen. Många blir upprörda så fort ämnet kommer på tal, skriver Thomas Kaiserfeld.