Texter av Pernilla Wittung-Stafshede
Debatt
16 april 2024
Dagens system skyddar förövare i akademin
Pernilla Wittung-Stafshede
Sexuella trakasserier och mobbning är vanligt på universitet och högskolor i Sverige. Mest utsatta är kvinnliga studenter och doktorander. Webbaserade anmälningssystem ser bra ut på pappret, men är de bara en fasad? Jag förstår att offer inte anmäler, skriver Pernilla Wittung-Stafshede, Chalmers, som efterlyser en oberoende expertis .
Debatt
23 augusti 2023
Varför jag klev av jämställdhetssatsningen
Pernilla Wittung-Stafshede
Chalmers jämställdhetssatsning Genie skulle förändra universitetet. Förväntan var hög. Och visst hände bra saker. Men problemen hopade sig. Professor Pernilla Wittung-Stafshede berättar varför hon klev av som satsningens ledare efter fyra år.
Krönika
8 mars 2021
Pernilla Wittung-Stafshede: Bottenplacering fick oss att satsa på jämställdhet
Krönika av Pernilla Wittung-Stafshede, professor vid Chalmers, som leder lärosätets jämställdhetssatsning Genie sedan starten 2019.
Krönika
9 november 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Är det fult att undervisa?
När jag flyttade tillbaka från USA noterade jag en trend i Sverige: Om man är en duktig forskare ska man köpa sig fri från undervisningen.
Krönika
24 oktober 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Jo, det går visst att åka på sabbatical
Sabbatical är en typisk aktivitet för professorer på amerikanska universitet som de ägnar sig åt ungefär vart sjätte år, skriver Pernilla Wittung-Stafshede.
Krönika
5 oktober 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Varför så få Nobelpris till svenskar?
Nu när årets Nobelpristagare avslöjas passar denna rubrik bra på detta, troligtvis provocerande, inlägg, skriver Pernilla Wittung-Stafshede.
Krönika
23 september 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Akademisk karriär och barn?
Min man och jag bestämde oss för att skaffa barn när jag var postdoktor vid Caltech. Men inte förrän flera år senare fick jag barn med hjälp av IVF, skriver Pernilla Wittung-Stafshede.
Krönika
7 september 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Ställer du upp, vi behöver en kvinna?
Jämställdhet är ett känsligt ämne inom svensk akademi, skriver Pernilla Wittung-Stafshede.
Krönika
22 augusti 2016
Pernilla Wittung-Stafshede: Att växa upp akademiskt
Välkommen till mitt första inlägg. Jag är professor på Chalmers sedan ett år tillbaka. Tillbaka till där jag började kan man säga, jag disputerade vid Chalmers 1996. Sedan dess har jag spenderat tolv år i USA och sju år i Umeå, skriver Pernilla Wittung-Stafshede.
Debatt
16 maj 2016
Akademin i Sverige är inte så jämställd som du tror
Pernilla Wittung-Stafshede
Hur många män har blivit misstagna för att vara sekreterare istället för ordförande på kommittémöten? Diskriminering sker ofta omedvetet och utan uppsåt. Därför behövs kunskap och förebilder, skriver Pernilla Wittung-Stafshede, professor i bioteknik vid Chalmers.