Texter av Helena Edberg
Krönika
24 september 2019
Helena Åkerberg: Jag försöker ta med mig kraften till jobbet
Helena Åkerberg, forskningsrådgivare vid Örebro universitet, skriver om att ta med sig sprakande lyckliga neuroner hem från semestern.
Krönika
11 maj 2016
Helena Åkerberg: En trygg nod i ett föränderligt landskap
Min sista krönika slutar i en förhoppning om en ny början. En vision om en akademisk aktör som formerar sina styrkor och som tydligare tar sitt ansvar. Att universitet och högskolor axlar rollen i ett samhälle drivet av kompetens, skriver Helena Åkerberg.
Krönika
31 mars 2016
Helena Åkerberg: Den svårfångade forskningskulturen
Den är underligt nog enklast att se när den är frånvarande, den där forskningskulturen. Lite som med ögats konstruktion och synen vid en skymningspromenad. Syncellernas egenskaper gör att synfältet är skarpast i periferin vid svagt ljus – försöker man fokusera på något är det därför plötsligt svårt att urskilja, skriver Helena Åkerberg.
Krönika
10 mars 2016
Helena Åkerberg: Vem är det som kör?
Låt oss anta att nyfikenheten är fridlyst och den vetenskapliga integriteten är på topp – räcker det för att bedriva framgångsrik forskning? Ger det optimala förutsättningar med tillgång till rätt metoder, vassa kompetenser, de bästa nätverken och ett finansiellt lugn? Svaret är välkänt, välmanglat och Nej, skriver Helena Åkerberg.
Krönika
29 februari 2016
Helena Åkerberg: Till skogen och Bengt
Det är en speciell känsla när bildörren slår igen. Pannlampan skapar ett avgränsat rum i det kompakta mörkret. Kroppen fylls med adrenalin och barnslig frihetsglädje, skriver Helena Åkerberg.
Krönika
9 februari 2016
Helena Åkerberg: Är det dags att fridlysa Nyfikenheten?
Ännu en sen kväll som doktorand på labbet med cellodlingarna. Frustrationen över Y5-receptorerna når en ny nivå när de behagar gömma sig inuti cellerna istället för att ge sig ut till ytan för att vifta efter signalpeptider, skriver Helena Åkerberg.
Krönika
28 januari 2016
Helena Åkerberg: Rödbetan och den väl underbyggda forskningsidén
Hur svårt kan det vara att skriva en forskningsansökan? Ett kontrollerat och statiskt förlopp där forskningsprojektet paketeras i önskat format, skriver Helena Åkerberg.