Texter av Emma Frans
Krönika
21 september 2015
Emma Frans: Det bästa med att vara halvbra
Ibland får jag frågan ”hur kommer det sig att du började forska inom epidemiologi?”. Jag vet inte om jag någonsin har gett ett vettigt svar. Jag har nog tänkt att ganska slumpmässiga omständigheter gjorde att jag hamnade där jag är idag, skriver Emma Frans.
Krönika
25 augusti 2015
Emma Frans: Goda nyheter som förtjänar uppmärksamhet
Under augusti månad nåddes vi av två mycket goda nyheter. Den elfte augusti rapporterade Unicef att det gått ett år sedan senaste rapporterade fallet av polio i Afrika. Några dagar senare konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) att en vecka utan nya fall av ebola passerat i Sierra Leone, skriver Emma Frans.
Krönika
16 juni 2015
Emma Frans: Kärlek på labbet
Nobelpristagaren Tim Hunt skapade nyligen rubriker genom ett uttalande där han föreslår att forskningsmiljöer bör vara könssegregerade. Problemet med att ha kvinnor i labbet är enligt Hunt att ”man blir kär i dem, de blir kära i en och de gråter när man kritiserar dem”, skriver Emma Frans.
Krönika
8 juni 2015
Emma Frans: Etik måste gå före evidens
Det pågår just nu en debatt om huruvida man bör implementera så kallad ”evidensbaserad politik”. Evidens känns som lite av ett modeord och det verkar finnas oklarheter i vad som egentligen menas med evidens, skriver Emma Frans.
Krönika
20 maj 2015
Emma Frans: Tredje uppgiften viktigare än någonsin
I mitt första blogginlägg skrev jag att man måste bjuda på sig själv för att nå ut till en bredare allmänhet. För visst är det kul när ens snoppskämt får spridning, skriver Emma Frans.
Krönika
5 maj 2015
Emma Frans: Vad är förtroendekapitalet värt om ingen orkar lyssna?
Forskarens två huvuduppgifter är att forska och undervisa, men vi har också en tredje uppgift – att förmedla kunskaper till allmänheten. Personligen tycker jag att den tredje uppgiften är rolig och givande, vilket har resulterat i att jag bloggar och twittrar om forskning, skriver Emma Frans.