Texter av Britt Farstad
Krönika
24 januari 2022
Britt Farstad: Trilobiter och andra gåtor under våra fötter
Hennes tvärvetenskapliga förhållningssätt föddes i biblioteket på småskolan. Britt Farstad skriver om barns nyfikenhet och risken för att målstyrning lägger hinder i vägen för kunskapsinhämtning.
Krönika
4 maj 2018
Britt Farstad: Är det verkligen distansutbildning och lärarrobotar vi behöver?
Krönika av Britt Farstad, universitetslektor i svenska språket vid Högskolan i Gävle, om att en allt större del av utbildningen ska bedrivas på distans.
Krönika
19 juni 2017
Britt Farstad: Alla borde ha en Edith Södergran i sig!
Jag vill avsluta min bloggserie med att skriva om lyrikglädje. Som tonåring i Norge hittade jag för länge sen en oansenlig, tunn liten bok i en bokhandel. Dess motsägelsefulla titel, Demring i oktober – ”gryning i oktober”, gjorde mig nyfiken. Men det som avgjorde att boken skulle bli min var dess hemlighetsfulla inbundenhet: boken var ouppskuren, skriver Britt Farstad.
Krönika
14 juni 2017
Britt Farstad: Om att tro på sex omöjliga saker före frukost
Jag känner mig i gott sällskap när jag argumenterar för att ”berättelserna skapar världen”. Enligt evolutionshistorikern Yoval Noah Hararis framställning i Sapiens: En kort historik över mänskligheten (2015) är berättelser en viktig komponent i mänsklighetens utveckling, skriver Britt Farstad.
Krönika
8 juni 2017
Britt Farstad: Låt kungsörnen bli fåglarnas drottning igen
Nyligen deltog jag i en kungsörnsinventering tillsammans med forskare från SLU. Då bytte jag akademiska samtal om litteratur mot akademiska samtal med ornitologer. På dagordningen stod kungsörnars häckning, skriver Britt Farstad.
Krönika
31 maj 2017
Britt Farstad: Människans största uppfinning?
Vilka förunderliga föremål böcker är! När vi öppnar dem finns ark med konstiga krumelurer på sidorna. Så snart vi knäckt läskoden och kan förstå de märkliga prickarna, strecken och tecknen befinner vi oss i en annan persons medvetande, skriver Britt Farstad.
Krönika
15 maj 2017
Britt Farstad: Lilith – kvinnan, myten och förebilden
Många av mina studenter vände sig till science fiction och fantasy då de i början av terminen skulle planera sina examensarbeten. En frågeställning resulterade i att jag tog fram en mycket gammal mytologisk karaktär som uppslag till en av studenterna, skriver Britt Farstad.
Krönika
2 maj 2017
Britt Farstad: Sagorna som räddade liv
Senast lovade jag berätta om den allra mest enträgna berättaren. Sheherezade i Tusen och en natt använder måhända andra listigheter än Mimaroben men hon befinner sig också i en annan och mer akut utsatt position, skriver Britt Farstad.
Krönika
21 april 2017
Britt Farstad: Science fiction – ett laboratorium för idéer
Jag har ägnat en stor del av min tid åt science fiction -litteratur (sf) och stöter rätt vad det är på människor som förundrar sig över hur det är möjligt att ägna åratal åt en så märklig – och låg – genre. De som undrar har antagligen inte läst Harry Martinsons rymdepos Aniara – eller så har de förnekat att det är sf, skriver Britt Farstad.
Krönika
3 april 2017
Britt Farstad: Berättelser som förändrar världen
Under några januaridagar samlades ett 30-tal forskare i Longyearbyens polarmörker där ” Conference on ‘Folk Belief and Traditions of the Supernatural’ & ‘The Supernatural in Literature and Film ’” gick av stapeln. Religionsvetare, antropologer, film- och litteraturvetare hade hittat vägen till isbjörnarnas land, skriver Britt Farstad.