Texter av Anne Brynolf
Nyhet
27 mars 2018
Det svåra med att forska om sociala medier
Anne Brynolf
Sociala medier som Facebook och Twitter påverkar oss som samhällsmedborgare. Men det är svårt att forska på dem, användardata är ofta inte tillgängliga. Dessutom kan villkor och tekniska möjligheter plötsligt förändras.
Krönika
11 januari 2016
Anne Brynolf: Finns det en framtid för prestigefulla pappersprodukter?
Krönika av Anne Brynolf, läkare och journalist, om vetenskapliga tidskrifter nu och i framtiden.
Nyhet
11 maj 2015
Företag begär ut forskares e-post
Anne Brynolf
I USA har offentlighetslagstiftning tvingat allt fler forskare att på begäran lämna ut mejl och annan korrespondens. Om det är ett problem eller inte och vad det betyder för forskningen råder det delade meningar om.
Nyhet
13 januari 2015
Insamling på nätet ger forskningspengar
Anne Brynolf
Utled på omfattande byråkrati, långa ledtider och ständiga avslag i jakten på forskningsanslag? Du är inte ensam. Fler söker alternativa källor till finansiering. Curie tittar närmare på trenden att bekosta vetenskapliga studier via insamlingar på nätet.
Nyhet
27 augusti 2014
Ett brännglas på samtiden
Anne Brynolf
Katarina Barrling är inte bara doktor i statsvetenskap, forskare och lärare vid Uppsala universitet. Hon följs även av över 3000 konton på Twitter och bloggar tillsammans med statsvetarkolleger från hela landet på sajten Politologerna.
Nyhet
19 augusti 2014
Twitter i kampen om rösterna
Anne Brynolf
Supervalåret 2014 är förstås mumma för alla som forskar om politisk kommunikation. Medievetaren Marie Grusell studerar hur politiska partier använder sig av sociala medier i politiskt kampanjarbete.
Nyhet
25 februari 2014
Hopp om forskarvärlden
Anne Brynolf
Eurogeddon, budgetkris och gatukravaller. Världsekonomin är tillsynes i ständig gungning och forskarvärlden påverkas också. Europeiska och amerikanska forskare bloggar om oro, gråter i sociala medier och i tidningar. Ändå finns det fortfarande hopp för forskningen, menar Carl-Henrik Heldin, framgångsrik molekylärbiolog, vice ordförande i Europeiska forskningsrådet och ordförande i Nobelstiftelsen.
Nyhet
11 februari 2014
Publicering: Högt pris för att synas
Anne Brynolf
Att hålla hög takt i forskningen och samtidigt kommunicera upptäckterna till allmänheten är inte lätt. Men att synas och höras i andra forum än vetenskapliga tidskrifter är en del av forskarens uppdrag. Curie granskar återigen marknadsnischen i gränslandet mellan forskning och kommunikation, journalistik och reklam.
Nyhet
30 oktober 2013
Digitalt samspel ger inga meriter
Anne Brynolf
Vad sägs om 450 delningar på Facebook och 28 glada tillrop på Twitter? Att som forskare se sin artikel slå igenom digitalt ger förstås tillfredsställelse. Men det är inte formellt meriterande, inte i jämförelse med att publicera sig i en ansedd tidskrift eller bli citerad i traditionell bibliometrisk mening. Curie tittar närmre på en alternativ metrik.
Nyhet
17 september 2013
Science Sushi bloggar för hundratusentals
Anne Brynolf
Facktermer, repriserade fraser och rundgång i kommateringen kan få den aldrig så intresserade att ge upp halvvägs genom ett vetenskapligt pek. Men det finns forskare som är mer flinka i fingrarna. Christie Wilcox – doktorand, bloggare, marinbiolog och vetenskapsnörd – skriver för en läsekrets på hundratusentals.