Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Vi jobbar väl inte på Se och Hör?

Krönika av journalisten Johan Frisk om researchen inför Uppdrag gransknings reportage om Paolo Macchiarini.

Någon hade begått ett misstag. Istället för en lista över Paolo Macchiarinis mailväxling med ett par nyckelpersoner, hade vi fått en förteckning över stjärnkirurgens samtliga mail. Där fanns spam-mail, reklam, inbjudningar till konferenser och privata mail.

Så du ska gifta dig, tänkte jag när jag ögnade igenom ämnesraderna och såg rubriker som ”Wedding invitation”, ”Castle list”, ”Wedding song and dance moves” och ”I love you”.

Hade jag beställt dem istället för dem som han skickade till sina kollegor hade en viktig pusselbit till Macchiarinis personlighet bara varit ett telefonsamtal bort.

Det var våren 2015 och jag arbetade som researcher för Uppdrag granskning med ett reportage om Paolo Macchiarini och hans operationer. Reportern, Yvonne Åstrand, hade intervjuat en av patienterna, en 24-årig student från Turkiet som nu låg i en säng på Karolinska sjukhuset med en konstgjord luftstrupe som fungerade så dåligt att den måste sugas ren från slem var fjärde timma för att hon inte skulle kvävas.

Det var den här patientens tillstånd som hade fått fyra läkare, kollegor till Macchiarini, att ägna flera månader åt att granska de artiklar som beskrev resultatet av operationerna. Läkarnas granskning resulterade i en omfattande anmälan. Slutsatsen var hård: Macchiarini har fuskat.

Om anklagelserna stämde hade en av världens mest kända och välrenommerade kirurger, anställd på nobelprisutdelande Karolinska institutet (KI), lurat en hel värld. Det här väckte flera frågor, men två var centrala:

Var det sant?

Vem var Macchiarini? Hur resonerade han?

En del av svaret på den första frågan fanns lyckligtvis på internet. Någon hade kopierat patienternas journaler och skickat dem till Retraction Watch där de låg, osorterade och uppblandade med kopior på vetenskapliga artiklar, för vem som helst att ladda ner. En stor del av researchen bestod i att granska journalerna och ta kontakt med personer som kunde hjälpa oss att tolka anteckningarna.

Att ta reda på hur Macchiarini tänkte visade sig svårare, eftersom han kategoriskt tackade nej till intervjuer[1]. I vår jakt på kirurgens argument och resonemang beställde vi en förteckning över mail mellan honom och ett par personer, vilket resulterade i att vi blev sittande med en lista över samtliga mail till och från hans officiella adress på Karolinska institutet.

Excelfilerna innehöll sammanlagt 5922 rader, och det blev min uppgift att välja ut de som var relevanta. Metoden var till synes självklar: allt som inte rörde operationerna eller kritiken mot dem rensades bort. Att läsa om det stundande bröllopet hade visserligen varit intressant, men vad har vi med hans privatliv att göra? Vi jobbar väl inte på Se & Hör?

Jag minns inte vad de mail vi beställde bidrog med, om något. Reportaget sändes i slutet av maj, strax efter det att den externe utredaren Bengt Gerdin blev färdig med sin utredning. Varken Gerdins slutsats, att Macchiarini fuskat, eller vårt program hindrade Karolinska institutets rektor från att i augusti fria sin kirurg.

Ett par månader senare publicerade Vanity Fair den fantastiska historien om Paolo Macchiarini och den amerikanska tv-producenten Benita Alexander. Paret hade träffats under inspelningen av NBC:s dokumentär A Leap of Faith som handlade om Macchiarinis operation av en treårig flicka i USA. Kärlek hade uppstått, och när paret planerade vigseln intalade Macchiarini sin blivande brud, bland mycket annat, att Andrea Bocelli skulle sjunga på bröllopet och att hans gode vän påven skulle viga dem. På gästlistan stod, enligt brudgummen, såväl Vladimir Putin som paret Obama.

Bruden blev varse bluffen när en av de inbjudna påpekade för henne att påven skulle vara i Sydamerika vid tiden för bröllopet. En uppgift som fanns på hemsidan.

Troligen hade vetskapen om kirurgens vilda fabulerande kring bröllopet gjort det lättare för KI:s rektor att inse att även en upphöjd, världskänd stjärnkirurg kan ljuga människor rakt upp i ansiktet.

När jag i efterhand går igenom Macchiarinis mailväxling ser jag att excelfilerna innehåller 395 mail mellan det då giftaslystna paret. Det är inte osannolikt att uppgifterna om påven, Bocelli och den kändistäta gästlistan finns bland de där mailen. Hade jag beställt dem istället för dem som han skickade till sina kollegor hade en viktig pusselbit till Macchiarinis personlighet bara varit ett telefonsamtal bort. Troligen hade vetskapen om kirurgens vilda fabulerande kring bröllopet gjort det lättare för KI:s rektor att inse att även en upphöjd, världskänd stjärnkirurg kan ljuga människor rakt upp i ansiktet.

[1] Paolo Macchiarini avböjde intervjuer med journalister under den period då utredningarna pågick. Med ett undantag; Bo Lindquist, producent på Dokument inifrån. I januari 2016 publicerade Dokument inifrån Experimenten, tre timslånga avsnitt om Paolo Macchiarini och hans operationer. Kort därefter fick stjärnkirurgen sparken och ännu ett par utredningar sattes igång.

Mer om skribenten

Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...