Student i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Julia Qiu vill lyfta uppfinnarrollen. Gustaf Dalén uppfann AGA-fyren och fick Nobelpriset i fysik 1913 för sina insatser inom fyrtekniken. Foto: Depositphotos
Krönika
Uppmuntra fler unga att bli innovatörer
Varför känner så få människor till de svenska uppfinnare som format vår vardag? Julia Qiu vill lyfta uppfinnarrollen och inspirera fler unga att bli innovatörer.
Nyligen deltog jag vid prisutdelningen av Polhemspriset. Temat för evenemanget var historiska vardagsinnovationer och under kvällen fick jag se allt från bordslappar med bilder av olika svenska uppfinningar till tecknade filmsnuttar och danser som gestaltade olika uppfinningar genom tiderna. Många välkända innovationer dök upp, såsom dynamiten, Tetra Pak och Celsiusskalan. Men det fanns också en hel del uppfinningar som överraskade mig.
Johan Petterson uppfann galgkroken på 1920-talet genom att vrida in en böjd spik i en pinne. Näringsfysiologen Ninni Kronberg skapade ett mjölkpulver som revolutionerade möjligheterna att sälja mjölkprodukter internationellt, vilket ledde till företaget Semper AB. Och Laila Ohlgren, en passionerad ingenjör, utvecklade den gröna ringknappen på telefonen under 1970-talet.
Tänk att det finns så många uppfinningar som formar vår vardag, men att deras uppfinnare ofta är okända för de flesta ...
Tänk att det finns så många uppfinningar som formar vår vardag, men att deras uppfinnare ofta är okända för de flesta av oss. Själv kände jag inte till dessa uppfinnare alls. Jag kan se de tre framför mig en vanlig vardag – ta emot några samtal på mobilen, ta en kaffe med mjölk, för att sedan komma fram till kontoret eller hem och hänga av jackan på galgen. Man känner sig ju lite stolt över att vara svensk när man får höra om alla sätt Sverige har bidragit till att vi kan leva som vi gör idag.
Detta fick mig att reflektera över varför jag själv – men antagligen också många andra – känner till så få av dessa uppfinnare. Om de levt i USA, hade deras landsmän ständigt fått höra om dessa framgångar. Kanske är det dags att vi blir bättre på att lyfta uppfinnarrollen i Sverige – ett land som trots allt är byggt på innovation och entreprenörskap inom teknik.
Om de levt i USA, hade deras landsmän ständigt fått höra om dessa framgångar.
I mitt deltidsjobb som forskningsassistent, där jag undersöker hur fler unga kan bli intresserade av naturvetenskap och teknik, besöker jag skolor runt om i landet. Där möter jag unga med stora drömmar – allt från att bli influencers till fotbollsproffs, men framför allt – många vill bli entreprenörer. Detta märks i antalet sökande till ekonomiprogrammet, som ökat mest de senaste åren.
Jag minns ett tillfälle när jag tog med en föreläsare som var entreprenör inom apputveckling, och eleverna flockades runt honom efteråt för att få tips och råd. När föreläsaren berättade att han började sin karriär inom programmering, såg jag hur några av eleverna började fundera på om det kanske kunde vara något för dem.
Många av våra bekvämligheter idag har rötter i svensk innovation ...
Entreprenörskapet inspirerar unga, och jag tror att vi kan dra nytta av detta för att väcka intresset för naturvetenskap och teknik. Många av Sveriges uppfinnare var faktiskt sin tids entreprenörer, och många av deras uppfinningar rörde just teknik eller naturvetenskap. Det är dags att uppmuntra unga idag att inte se entreprenörskap som något isolerat, utan som en möjlighet som ofta skapas i gränslandet mellan teknik, naturvetenskap och forskning. Låt oss inspirera unga som vill starta egna företag att hitta en väg mellan forskning och entreprenörskap, naturvetenskap och teknik – för där finner vi nästa generation av svenska innovatörer.
Och nästa gång vi slipper myggbett på sommarkvällen, köper plastpåsar i matbutiken eller tänder en säkerhetständsticka, kan vi minnas att även dessa ting är svenska uppfinningar med kopplingar till naturvetenskap och teknik. Många av våra bekvämligheter idag har rötter i svensk innovation – låt oss inspirera dagens unga att fortsätta denna stolta tradition.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 21 oktober 2024
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i...
Debatt 21 augusti 2024
Sverige har i grunden bra förutsättningar för forskning och innovation inom teknik och digitalisering, men har på senare år hamnat på efterkälken. Den kommande forskning- och innov...
Nyhet 20 augusti 2024
Sverige rankas som EU:s näst bästa land för innovationer. Samtidigt finns det mindre pengar i det svenska innovationssystemet än i flera andra europeiska länder. – Det finns för ...