Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
montage med Jessica Abbott och flygplan i luften

Foto: Philip Myrtorp/Unsplash

Krönika

Tänk på doktoranden som har långt hem

Att flytta till ett annat land för att forska i en ny miljö ses för det mesta som något positivt i forskarvärlden. Men att bo långt ifrån nära och kära kan ställa det på ett personligt plan, skriver Jessica Abbott.

Jag har tänkt mycket på döden den senaste tiden. Det beror till stor del på att vi hastigt och oväntat fick avliva vår hund nyligen. Men döden har även varit närvarande på andra sätt. Mina föräldrar kom på besök i samband med höstlovet, och jag kunde se hur de åldrats sedan vi senast träffades ansikte mot ansikte för mer än tre år sedan. Jag har dessutom flera kollegor som haft dödsfall inom familjen under höstterminen. Allt detta gör att döden känns påtagligt närmare just nu än vad den brukar göra i vanliga fall.

Döden brukar ofta betraktas som något universellt, som alla kommer att få lära sig att förhålla sig till under sin livstid och slutligen uppleva själv. Alla upplevelser av döden är också unika till viss del. Mina funderingar den senaste tiden har legat någonstans mittemellan det universella och det individuella, och kretsat kring vilka gemensamma utmaningar som följer med livet som akademisk forskare.

Internationell rörlighet är vanligt inom akademin, och ses för det mesta som något positivt. Det är nyttigt att få nya erfarenheter, nya perspektiv, och ett större nätverk genom utlandsvistelser. Och alla universitet vill såklart locka till sig de internationellt mest framstående forskare.

Vi fick tidigt inse att vi i bästa fall kunde bo nära hans familj eller nära min familj, men inte både och.

Men det kan finnas baksidor på det personliga planet. Jag är född och uppvuxen i Kanada och gift med en svensk man. Vi fick tidigt inse att vi i bästa fall kunde bo nära hans familj eller nära min familj, men inte både och. Allt eftersom tiden gått har vi även fått börja tänka på hur vi ska göra när mina föräldrar blir så pass gamla att de behöver stöd i vardagen. Ska vi flytta till Kanada? Ska vi försöka ta hit dem till Sverige? Oavsett hur vi gör blir det krångligt, och eftersom jag inte har några syskon kommer jag inte att kunna dela ansvaret med någon annan.

Vi hoppas att den dagen då någon anhörig plötslig går bort eller blir så pass dålig att hen inte klarar sig själv fortfarande ligger ett antal år in i framtiden. Mycket kan i så fall hända innan dess, så min inställning är för närvarande ”den tiden, den sorgen”. Tankarna finns i bakhuvudet, men det hjälper inte att oroa sig i förväg. Vi får helt enkelt hantera situationen när det blir aktuellt.

Internationella doktorander och postdoktorer som fått flytta ifrån släkt och vänner blir väldigt utsatta när de går igenom en personlig kris...

Att bo långt borta från sina nära och kära kan ställa till det på andra sätt också. Jag nämnde i början att vi har fått avliva vår hund, vilket varit svårt för alla i familjen. Men vi kan åtminstone stötta varandra genom de jobbiga stunderna. Jag kan bara tänka mig hur svårt det hade varit om jag var tvungen att gå igenom det helt ensam. Internationella doktorander och postdoktorer som fått flytta ifrån släkt och vänner blir väldigt utsatta när de går igenom en personlig kris, något som blev extra tydligt under pandemin.

Jag tänker inte försöka föreslå några lösningar på dessa utmaningar. Men jag vill uppmuntra alla till att ha lite extra överseende med kollegor som försöker hantera en personlig kris eller familjekris på distans. Ägna också lite extra uppmärksamhet åt hur de internationella doktorander och postdoktorer i din närmiljö verkar må. Att visa lite extra stöd vid rätt tidpunkt kan göra stor skillnad.

Mer om skribenten

  • Universitetslektor

    Hon skriver om ledarskap och tredje uppgiften. Jessica Abbott forskar om varför hanar och honor kan se olika ut och hur dessa skillnader styrs genetiskt.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...

Krönika 6 december 2023

Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.