Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Det är mer socialt accepterat att spela fotboll än att utforska sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, skriver Julia Qiu. Foto: Unsplash

Krönika

Ta barns intresse för naturvetenskap på allvar

Ge barn chansen att utforska sitt intresse för teknik och naturvetenskap även utanför skolan. Det kan både stärka ungas självförtroende och ge Sverige fler innovatörer i framtiden, skriver Julia Qiu.

Just nu är jag utbytestudent i Beijing i slutspurten av mina studier. När avresan närmade sig, dök fler och fler tankar upp. Från större frågor som huruvida jag skulle trivas med människorna, till småsaker som om jag skulle packa ner en sax eller inte.

Att åka iväg och lämna allt man känner till bakom sig kan vara skrämmande. Rätt som det är hamnar du i en helt annan miljö än den du är van vid. Det handlar inte bara om att anpassa sig till en ny kultur, utan också om att möta nya perspektiv hos alla andra internationella studenter. Oftast ger mötena dig en möjlighet att växa. Det är ofta just det som gör erfarenheten värdefull.

För vuxna kanske det handlar om att utmana sig själv och att prova något nytt. Men för barn kan detta sammanhang betyda så mycket mer. För barn kan det handla om att hitta en plats där de inte bara kan få upptäcka nya intressen, men också få känna sig sedda och förstådda av andra som delar samma intresse. Detta är särskilt viktigt för unga som är intresserade av naturvetenskap, teknik eller matematik.

Det är mer socialt accepterat eller coolt att ha intressen som att spela fotboll eller dansa ...

I mitt deltidsjobb som forskningsassistent undersöker jag hur fler unga kan bli intresserade av naturvetenskap och teknik. Då träffar jag ofta på grundskoleelever som har negativa erfarenheter av STEM-ämnena. Dessa ämnen kan upplevas som svåra och tråkiga, men det handlar också om att unga inte ser sig själva som personer som har detta intresse.

Varför fortsätta plugga natur eller teknik, när man kan ta något ”lättare” program? Det är mer socialt accepterat eller coolt att ha intressen som att spela fotboll eller dansa, inte lika många unga upplever att det är accepterat att utforska sina intressen inom naturvetenskap, teknik eller matematik.

Att då kunna erbjuda unga möjligheten att utöva dessa intressen utanför skolan är extra viktigt. För barn kan det vara en livsförändrande upplevelse att få träffa andra som delar deras nyfikenhet och entusiasm för STEM. Att möta fler som tycker att programmering, fysik eller matematik är spännande, och få umgås i ett sammanhang där det är okej att tycka om dessa ämnen, kan ge dessa barn större självförtroende. Denna känsla av gemenskap är ofta det första steget mot en livslång passion för dessa ämnen.

Att uppmuntra till utforskande, ge plats för kreativitet och ta barns intressen på allvar – det är vägen till framtidens forskare, ingenjörer och entreprenörer.

Att uppmuntra till utforskande, ge plats för kreativitet och ta barns intressen på allvar – det är vägen till framtidens forskare, ingenjörer och entreprenörer. Genom att skapa de här rummen för unga att växa i, inte bara kunskapsmässigt utan också socialt, gör vi mer än att forma barns färdigheter inom STEM-ämnena. När barn får chansen att utan prestationskrav utforska naturvetenskap och teknik i ett sammanhang där det är socialt accepterat, öppnar vi dörrarna till framtidens innovatörer – och det är något vi alla vinner på.

Så när jag nu sitter här på andra sidan jorden tänker jag tillbaka på de läger och helger jag åkt iväg på som yngre. Jag minns pirret och nervositeten inför resan. Från oron kring om man skulle komma att trivas, till om det skulle vara roligt eller inte. Starkast minns jag dock hur tråkigt det var att åka hem när lägret var slut, och att de personer som jag inte alls känt från början, efter bara någon dag tillsammans, kändes som mina närmsta kompisar.

Mer om skribenten

  • Porträttbild av Julia Qiu.

    Student i nationalekonomi

    Hon skriver om hur man kan väcka intresset för forskning hos fler unga. Julia Qiu studerar nationalekonomi på masternivå vid Handelshögskolan i Stockholm och är ordförande för Unga Forskare.

Du kanske också vill läsa