Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Solblänk, saltstänk och sommartänk

Den amerikanske skräckförfattaren Stephen King beskriver i sin bok Att skriva hur uppslagen till hans berättelser brukar uppstå: oväntat kommer de flygande ur tomma intet, genom att två helt skilda företeelser smälter samman till en idé, skriver Susanne Pelger.

Stephen King menar att författarens jobb inte handlar om att hitta de där idéerna, utan att förvalta dem när de plötsligt dyker upp. Så kan det vara även för forskaren.

Till exempel lär det vara så det gick till när biokemisten, och så småningom nobelpristagaren, Kary Mullis fick idén till den så kallade PCR-metoden. Metoden går ut på att tillverka ett stort antal kopior av en begränsad sträcka DNA (för att man sedan ska kunna undersöka den närmare).

Det sägs att Mullis fick sin snilleblixt när han såg bilar passera över Golden Gate-bron från två håll. Den motsatta rörelsen kopplade han till hur DNA-molekyler duplicerar sig själva inför en celldelning. DNA:ts båda strängar, som ligger tätt parade, frigörs då från varandra och en ny sträng bildas längs var och en av de gamla. De nya strängarnas byggstenar fästs till varandra i motsatt riktning, precis som bilarna rör sig över bron.

Och om man använder särskilda startsekvenser i DNA:t – vid ”brofästena” – kan man begränsa kopieringen till endast en kort bit av DNA-molekylen. Kopieringen upprepar man sedan gång på gång och kan på så sätt snabbt få ett mycket stort antal av just den lilla bit som man är intresserad av. Genialiskt och till stor glädje för alla molekylärbiologer.

Vare sig vi är författare eller forskare är vi ständigt på jakt efter nya uppslag. Och jag tror att de flesta håller med Stephen King om att de bästa idéerna sällan kommer på beställning, när vi sitter bänkade framför datorn. Nej, det är när vi minst anar det som de plötsligt dimper ned. Och nya intryck kan ge lite hjälp på traven.

Så vad du än gör och var du än befinner dig, varför inte passa på att ta vara på de möjligheter som sommaren bjuder. Om du har ett öppet sinne kan sommaren bli, inte bara avkopplande, utan kanske också överraskande kreativ – utan att du behöver anstränga dig ett dugg.

Med detta vill jag tacka alla er som har läst och kommenterat mina inlägg i Curie och önska en riktigt skön sommar!

Mer om skribenten

  • Glad korthårig kvinna med fladdrande jår framför ett oranget bostadshus

    Doktor i genetik

    Hon skriver om hur språk, lärande och naturvetenskap hänger ihop, och varför det är intressant att forska om. Susanne Pelger arbetar med högskolepedagogisk utbildning, forskning och utveckling.

Relaterat innehåll

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...

Krönika 6 december 2023

Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.