Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Montage med Marie Flinkfeldt och en klunga med studenter som viftar med sina vita studentmössor.

Vi har faktiskt möjlighet att säkra den akademiska friheten innan det är för sent, skriver Marie Flinkfeldt. Foto: Uppsala universitet

Krönika

Slå vakt om friheten medan vi ännu har den

Forskare är farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Marie Flinkfeldt tar hjälp av Machiavelli för att förstå angreppen på den amerikanska forskarvärlden.

Min första termin som student läste jag politisk teori. Det var Platon och John Stuart Mill, och så läste vi Machiavellis Fursten – en bok så kort att till och med den president som nyligen sagt att utbildning är ett big con job nog kunnat ta sig igenom den.

Machiavelli till trots – mina drygt 20 år på universitetet har inte förberett mig för detta. Jag kan inte tänka på det som händer med utbildning, forskning och kunskap i USA, utan att få svindel. Och ska man tro Machiavelli är det precis det som är poängen.

Jag kan inte tänka på det som händer med utbildning, forskning och kunskap i USA, utan att få svindel.

Fursten är en nätt How to-guide för hur man tar över ett samhälle. Receptet må vara från 1500-talet, men det är uppenbart att det fortfarande är i bruk. Här finns goda råd om att omedelbart utföra alla de hemskheter som är nödvändiga för att säkra sin makt (eftersom att sprida ut dem leder till mer motstånd), och att se till att den skada man åsamkar sina fiender är sådan att de inte kan hämnas. Det är heller inga problem att ljuga eller att inte hålla sitt ord, skriver Machiavelli, för människorna är enfaldiga och dömer mer efter skenet än efter den påtagliga verkligheten, alla kan ju se men få förstår.

Men det där med att förstå – det är precis det som forskare sysslar med. Därför är vi farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Och därför är kontroll av universiteten en klassisk strategi för aspirerande despoter.

Det är heller inga problem att ljuga eller att inte hålla sitt ord, skriver Machiavelli, för människorna är enfaldiga och dömer mer efter skenet ...

Behöver vi oroa oss i Sverige? Kanske inte. Även om en del mätningar pekar på problem när det gäller den akademiska friheten i Sverige, rankas vi högt i andra. Medan en del länder – som USA – backar ordentligt i 2025 års Academic Freedom Index gör vi inte det. Men kanske är det just därför vi faktiskt har möjligheten att säkra den akademiska friheten – att bygga försvar och beredskapslager innan det är för sent, innan vi på riktigt ens börjat föreställa oss att vi kan komma att behöva det?

I ett läge då USA på bara några månader förändrats radikalt förfäras vi över det vi ser där: hur finansieringen till högre utbildning stryps, hur forskare och myndigheter beordras radera forskningsdata och hur hela forskningsinriktningar bannlyses. Det är svårt att föreställa sig att något liknande skulle kunna hända här.

... därför är kontroll av universiteten en klassisk strategi för aspirerande despoter.

Eller är det? Föreställ dig ett läge där regeringen kan bestämma vilka forskningsinriktningar som ska finansieras. Föreställ dig att regeringen kan välja att låta finansieringen av högre utbildning halka så pass långt efter att fri forskning i tjänsten för många blir en omöjlighet. Föreställ dig att regeringen kan påverka hur universiteten styrs genom att utan förvarning korta ner mandatperioden för universitetens styrelser. Föreställ dig att regeringen kan säga: nej den här forskningen som vi sagt att vi ska finansiera, där hundratals forskare sökt utlysta projektmedel (låt oss kalla forskningsinriktningen för utvecklingsforskning) – vi tar bort den.

Föreställ dig att regeringen säger: nej, detta är inte att styra forskning.

Machiavelli säger att fursten med lätthet kan göra motståndare till supportrar om de är beroende av honom för sitt uppehälle. Men den stat som är god har möjligheten att göra akademin oberoende. Kanske är det till och med så att den stat som är god har en skyldighet att göra det.

Läs mer:

Measuring academic freedom in Europe: a criterion referenced approach (Taylor & Francis) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Academic Freedom Index Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Debatt: Ett populistiskt ingrepp i socionomutbildningen (Svenska Dagbladet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Oro på universiteten – regeringen anklagas för politisk styrning (Dagens Nyheter) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om skribenten

  • Universitetslektor i socialt arbete

    Hon skriver om hur akademin fungerar och relationen till det omgivande samhället. Marie Flinkfeldt forskar vid Uppsala universitet om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten.

Du kanske också vill läsa

Debatt 1 april 2025

Anders Ådahl, Centerpartiet

Sedan Donald Trump åter kom till makten har akademin i USA utsatts för kraftiga nedskärningar och den akademiska friheten är redan kringskuren. Nu har Sverige ett gyllene tillfälle...

Debatt 31 mars 2025

Oskar MacGregor och Maurice Lamb

När forskare flyr Trumps USA får Europa inte missa chansen att ta emot dem. Nu finns en unik möjlighet för Sverige att bygga ut grundforskningen i en historiskt snabb expansion och...

Debatt 17 mars 2025

Naturvetarna

Hot, våld och trakasserier är ett utbrett problem på svenska lärosäten. Bakom hoten som riktas mot anställda står främst kollegor. Dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut öv...