Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Leder snygg yta till sämre relation?

Pengar förändrar människor, skriver Per Kristensson.

I tidigare inlägg i Curie har jag skrivit om hur pengar förändrar vårt beteende mot andra, tankesätt om vad som är rätt och fel och förmågan att komma på kreativa idéer. Pengar verkar ställa till det för oss, ändå vill de allra flesta ha mer av den varan, skriver Per Kristensson.

Detta inlägg handlar om drömmen att äga snygga och fina saker och hur det påverkar våra relationer. Vem har inte drömt om en Louis Vuitton-väska, iPhone 5 eller att inreda med möbler från Arne Jacobsson?

Att ha en ”snygg yta” står högt på många människors önskelista (även om de kanske inte skulle gå med på att kalla det för just yta). Det behöver inte vara så dramatiska önskemål som ovan utan kan handla om något så enkelt som att vilja ha en kavaj av visst märke framför en likadan utan märke. Att äga saker som har status verkar många tro är direkt kopplat till välmående och lycka.

Men om man nu har starka materialistiska preferenser – hur påverkar det då förmågan att leva i relation med andra?

I en klassisk studie (citerad 1140 gånger av andra forskare), publicerad i A+ rankade Journal of Personality och Social Psychology, undersökte Tim Kasser och Richard Ryan hur människor med stark preferens för materialistiska värden upplevde sina relationer. I studien, som gjordes i flera steg och som även replikerats av andra forskare, fick deltagare rangordna hur viktiga vissa materiella ting var för dem och sedan svara på hur de upplevde relationen med närmaste partnern, sin familj eller annan närstående.

Studiens visar att människor med en stark önskan att visa upp vad man kallar finansiellt välmående, till exempel att äga dyra saker, är mindre socialt orienterade och är sämre på att integrera med sin omgivning. Drömmen om att kunna visa upp en snygg yta har helt enkelt tagit för mycket plats och trängt undan den uppmärksamhet vi normalt brukar ge vårt behov av samvaro och tillhörighet. Att bry sig för mycket om det yttre är dåligt för utvecklingen av våra inre värden, till exempel att ta hand om varandra och lyssna på vår respektive.

Forskningen antyder att människor i det moderna konsumtionssamhället gått vilse någonstans längs vägen. De har översatt lycka till att kunna visa upp en ny designsoffa, när välmående egentligen uppstår i upplevelser tillsammans med andra. Hur jag framstår inför andra är viktigare än att ägna tid åt en relation. Den spelade rollen Mickan i TV4-serien Solsidan exemplifierar detta på ett utmärkt sätt. Kanske är det så att när allting utåt sett verkar vara tipp-topp så är det egentligen rätt dåligt?

Vad tror du, är personer med starka materialistiska drömmar sämre på att ta hand om sina relationer? Diskutera gärna med någon du känner eller ta upp frågan på en fikapaus på jobbet!

Du kanske också vill läsa

Ingen information tillgänglig