Hemma hos Nobelpriset får alla plats

2016-12-08

Krönika av Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center, om hur mycket världen och vi alla behöver forskarnas kreativitet och om vilka möjligheter Nobel Center erbjuder.

Jag är uppvuxen i en familj med en far som var forskare och som ofta bjöd in sina kollegor att äta middag hemma hos oss. Mina föräldrar tyckte att barn hade samma självklara plats vid bordet som övriga gäster, ibland till gästernas förtret.

Vetenskap och kultur är underbara exempel på verksamheter som kräver mångfald och öppenhet. Nationalitet, religion eller hudfärg är helt oviktigt och kreativiteten frodas som mest när infallsvinklarna kommer från så olika håll som möjligt. Likformighet skapar inga genombrott.

Genombrott är Nobelpristagarnas gemensamma nämnare. Varje gång man läser eller hör om deras väg till genombrott tecknas porträtt av personer som vågat utmana rådande normer, som varit nyfikna och kreativa, som öppnat dörrar för andra sätt att tänka.

Livet blir så mycket rikare då vi vågar ifrågasätta och kritisera de rådande normerna.

2010 fick jag till min stora glädje uppdraget att starta en ny akademi för ett urval av Sveriges mest framstående unga forskare från alla ämnesområden. Att få ta del av de intressanta och givande diskussioner som pågått inom Sveriges unga akademi är något av det mest inspirerande jag gjort. Livet blir så mycket rikare då vi vågar ifrågasätta och kritisera de rådande normerna. Och just nu känns det livsviktigt att göra det.

Att hitta nya former för hur vi får fler att upptäcka tjusningen med vetenskap tror jag är väldigt viktigt. Att populärkultur och sociala medier kan vara till glädje är jag övertygad om. Min sjuåring hade fått nya insikter om hur hjärnan fungerar efter att ha sett den tecknade filmen Insidan ut. Jag såg TV-programmet Fråga Lund med min elva- och fjortonåring och ingen av dem kollade på sina mobiler – i en hel timme! I deras värld en evighet. Efter programmet pratade vi om lukt, smak och hörsel i en timme. Som förälder tycker jag det var mumma.

Denna vecka har vi glädjen att få välkomna Nobelpristagarna till Stockholm, en av årets höjdpunkter.

I över hundra år har det funnits en vilja att skapa ett hem för Nobelpriset. Långt framskridna planer fanns för ett hus vid Nobelparken vid Djurgårdsbron och arkitekten Ferdinand Boberg skissade på ett ståtligt palats 1911. Nobelstiftelsen beslutade dock att inte bygga huset då. Men 2011 tecknade Nobelstiftelsen och Stockholm stad en avsiktsförklaring om att gemensamt verka för att uppföra ett hem för Nobelpriset på Blasieholmen och 2014 vann den idag världskända arkitekten David Chipperfield arkitekttävlingen med sitt förslag på ett Nobel Center. Om allt går som det ska kommer en ståtlig hyllning till vetenskap, litteratur och fred mitt i Stockholm invigas 2020. Äntligen!

Nobel Center kommer att bli en plats med enbart det syftet, att göra gott för mänskligheten. Just nu känns en sådan plats väldigt, väldigt angelägen.

Alfred Nobel skrev i sitt testamente att priserna skulle delas ut till dem som gjort mänskligheten den största nyttan. Nobel Center kommer att bli en plats med enbart det syftet, att göra gott för mänskligheten. Just nu känns en sådan plats väldigt, väldigt angelägen.

Jag har fått i uppdrag att vara med och utveckla innehållet i det framtida Nobel Center – en plats där de svåra frågorna kan lyftas, där vetenskapliga presentationer varvas med författarkvällar, skolbesök, konserter, möten och debatter. En mötesplats för nya idéer och tankar, mitt i stan. En plats som gör kunskap angeläget. En plats som vi behöver för att göra världen bättre.

För en sådan som jag är arbetet i Nobel Center som att stå i en godisaffär med enbart de godaste bitarna. Alfred Nobel var en mycket intressant person och blandningen av vetenskap, litteratur och fred gör Nobelpriset unikt.

I Nobel Center kan högt och lågt blandas och nya format att nå ut utformas. Dagen och morgondagens teknik gör det också möjligt att öppna upp mötesplatsen för hela världen. Alla ska känna sig inbjudna att delta vid middagsbordet och få vara med i samtalet, precis som jag fick en gång. Efter ett besök, fysiskt eller virtuellt, på Nobel Center ska alla känna sig manade att tänka ett varv till. Vi behöver det och världen behöver det.

Välkomna till Nobelprisets hus!

2 kommentarer

Tack för din kommentar. Den kan komma att modereras innan den publiceras.

  • Bo Lagerqvist

    Nobel Center, som det planeras, kommer inte att göra allt gott för mänskligheten. Tvärt om har planerna piskat upp en närmast hatisk stämning bland Stockholmarna och konflikten har spritts i internationell press. Alla remissinstanser utom länsstyrelsen har på olika bevekelsegrunder sagt nej till projektet på Blasieholmen. Alla kulturella institutioner/föreningar som yttrat sig i ärendet har sagt nej. Visst var vår store dynamit- och vapentillverkare Alfred Nobel "en mycket intressant person". Hur han skulle ha ställt sig till den konflikt som uppkommit där något så unikt hänt som att Statens Fastighetsverk har överklagat planen och kungen sagt nej är det väl ingen som vet.

    2016.12.18

  • Johan Strömstedt

    Det är ingen som har något emot ett Nobelcenter (ej hört). Dock är överväldigande majoriteten (remissinstanser och medborgare) emot val av plats. Förstår inte varför man så hårdnackat vill ha platsen på Blasieholmen när det blir så mycket bråk (drabbar negativt Nobel). För inte kan väl platsen vara viktigare än Nobelcenter?!?

    2016.12.18

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter