Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Montage med Erik Isberg 

Forskningsfält som arkeologi, geologi och historia har format sina egna tidsförståelser och metoder för att datera skeenden över vitt spridda tidsskalor. Foto: Unsplash

Krönika

Geofysikern kan bli granne med historikern

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Ibland är det till synes meningslösa detaljer som får ett arkivmaterial att börja leva. Fraser som inte var särskilt anmärkningsvärda för den som formulerade dem, som inte avslöjar ett dramatiskt skeende, men som ändå lyckas ringa in något som annars varit svårt att få grepp om.

En sådan detalj snubblade jag över i en brevväxling mellan två forskare från 1970-talet. Den ena historiker, den andra geofysiker. Historikern undertecknade ett av sina brev med ”din disciplinära granne” och sitt namn. Jag studsade till. Inte är väl historia och geofysik disciplinära grannar? De bor väl knappt ens i samma kvarter?

Inte är väl historia och geofysik disciplinära grannar? De bor väl knappt ens i samma kvarter?

Geofysikern i fråga hette Willi Dansgaard och hade gjort sig ett namn genom att ta fram nya tekniker för att datera borrkärnor som han borrade upp ur Grönlands inlandsis. Isen var inte ett uniformt block, utan rymde lager på lager av den planetära historien. Grönland framstod inte bara som ett vidsträckt landskap att kartlägga, utan också som ett arkiv som kunde ge svar på frågor om allt från klimatförändringar till kollapsade medeltida bosättningar. Plötsligt var inte avståndet mellan geofysik och historia fullt så långt. Dansgaard hade börjat göra sig hemmastadd på ny adress.

Den här oansenliga underskriften har stannat hos mig, just för att den belyser hur olika discipliner har sina olika tidsförståelser. Men också hur de här tidsförståelserna kan förändras. Geofysikern kan bli granne med historikern. Många av de frågor som ligger högt upp på den forskningspolitiska agendan – som klimat, pandemiberedskap och AI-utveckling – sträcker sig över disciplinära gränser, men också de tidsramar som olika vetenskapliga fält förhåller sig till.

Klimatfrågans framväxt är i synnerhet ett exempel på detta. Den har luckrat upp gränserna mellan mänsklig och klimatologisk tid, mellan de frågor som hanterats av historiker och andra humanister och samhällsvetare och de som hanterats av naturvetenskapliga forskare.

Klimatfrågans framväxt är i synnerhet ett exempel på detta. Den har luckrat upp gränserna mellan mänsklig och klimatologisk tid...

Men även vetenskapens tider har sin egen historia. Det var inte bara det moderna universitetet som blev till under 1800-talet, utan också uppdelningen av olika typer av tid mellan disciplinerna. Här professionaliserades arkeologi, historia, geologi, paleontologi, biologi, och så vidare, och formade med åren sina egna tidsförståelser och metoder för att datera, visualisera och prognostisera skeenden över vitt spridda tidsskalor. Gränserna har dock inte alltid varit benhårda. Som Dansgaard och hans borrkärnor visar hur nya frågor och tekniker också skapat nya kontaktytor.

Ändå talar vi sällan om tvärvetenskap i termer av att arbeta tidsöverskridande. Ibland funderar jag på om tid – och de olika tidsskalor, rytmer och hastigheter som vi arbetar med i olika fält – kunde vara ett sätt att få syn på nya beröringspunkter över disciplinära gränser.

Till och med för historiker, där tidens gång är så central, förblir ofta diskussionerna om tid implicita, grundantaganden som vi tar för givna. Kanske öppnar samtidens stora frågor för nya tidsöverskridande samarbeten. Det kan finnas goda skäl att gå en sväng runt kvarteret. Vem vet om en ny granne har flyttat in?

Mer om skribenten

  • Forskare

    Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 9 september 2024

Redaktionen

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...

Krönika 27 februari 2024

Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.