Texter av journalisten Yvonne Busk
Nyhet
6 oktober 2016
Indirekta kostnader kan stå högskolan dyrt
Yvonne Busk
Forskning kräver lokaler, IT-system och andra stödfunktioner. Men hur ska kostnaderna för detta räknas in i externa finansiärers forskningsbidrag? Full kostnadstäckning är den princip som Sveriges universitets- och högskoleförbund förordar. Risken är annars att lärosäten tvingas tacka nej till externa bidrag. Läs den första av tre artiklar i Curie om indirekta kostnader.
Nyhet
7 mars 2016
När kvinnor låter bli att söka
Yvonne Busk
Ingen kvinna bland de 34 forskare som sökte en professur vid SLU och bara män bland slutkandidaterna när en ny rektor skulle utses på Karolinska institutet. Det är två exempel från de senaste åren då lärosäten inte fått några kvinnliga kandidater till utlysta tjänster och uppdrag. Läs den andra av tre artiklar om rekrytering ur ett genusperspektiv.
Nyhet
3 mars 2016
Ojämlikhet sitter i väggarna
Yvonne Busk
Akademin är den sista bastionen där man tror att rekrytering och meriteringssystem är könsneutrala, trots att tre av fyra professorer fortfarande är män. I politiska församlingar har man kommit mycket längre. Det menar Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, i den första av tre artiklar om rekrytering ur ett genusperspektiv.
Nyhet
12 november 2015
Nya tjänster för att få de bästa forskarna
Yvonne Busk
Nu satsar flera lärosäten på att inrätta biträdande lektorstjänster för att få tydligare karriärvägar. Det är fyraåriga meriteringsanställningar som sedan 2013 åter finns med i Högskoleförordningen. Men trots satsningarna är detta ännu mest en reform på papperet, menar Karin Åmossa, chefsutredare på Sveriges universitetslärarförbund.
Nyhet
9 september 2015
Media väger evidens mot nyhetsvärde
Yvonne Busk
När media avgör vilka forskningsresultat som ska lyftas fram vägs evidens mot nyhetsvärde och läsarintresse. Och evidensen väger tungt för Maria Gunther, vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter. – För mig är det bland det viktigaste när jag väljer vad jag ska skriva om. Bra vetenskapsrapportering måste handla om bra vetenskap.
Nyhet
8 september 2015
När kan evidens ge politiker svar?
Yvonne Busk
Politiska beslut bör grundas på vetenskaplig evidens och helst på resultat från randomiserade kontrollstudier. Det är budskapet från Nätverket för evidensbaserad policy, som bildades i våras. Men kontrollstudier är inte det enda sättet att samla in kunskap, och ibland måste evidensen vägas mot etiska aspekter vid politiska beslut, betonar de personer som Curie pratat med.
Nyhet
26 november 2014
Aktiva elever presterar bättre
Yvonne Busk
Elever som är fysiskt aktiva presterar bättre i skolan. Det visar en studie av Lina Bunketorp Käll om skolbarn som fått två extra lektioner med lek och rörelse i veckan.
Nyhet
26 november 2014
Vilken ny kunskap behöver skolan?
Yvonne Busk
Neurovetenskapen bör ha större inflytande i skolans värld. Det menar Torkel Klingberg som är professor i ämnet. Men Roger Säljö, professor i utbildningsvetenskap, är kritisk mot den hållningen. – Lärare undervisar barn, inte hjärnor, säger han.
Nyhet
9 juni 2014
Etiska dilemman i förlossningsvården
Yvonne Busk
Med modern medicinteknik kommer det ofödda barnets egna hälsointressen och rättigheter mer i fokus. Det ställer ibland förlossningsvården inför etiska dilemman där det inte längre är självklart vems hälsointresse – mammans eller fostrets – som ska prioriteras. Nu ska ett treårigt forskningsprojekt i sex länder ge nytt kunskapsunderlag för etiska diskussioner.