Texter av journalisten Sara Nilsson
Nyhet
21 maj 2024
Hur bra är egentligen Sverige som forskningsnation?
Sara Nilsson
Sverige hör till de länder som lägger mest på forskning och utveckling i relation till landets bruttonationalprodukt. Men när det gäller utfallet av satsningarna tillhör landet inte toppnationerna. Borde Sverige kunna bättre?
Nyhet
22 november 2023
Riktade satsningar: Hot eller komplement till fri forskning?
Sara Nilsson
Riktade satsningar är inget ovanligt inslag i den statliga forskningsfinansieringen. Men åsikterna om dem går isär. Hotar de den akademiska friheten eller är de ett rimligt komplement till forskarinitierad forskning?
Nyhet
11 april 2023
Hur kan granskningen av forskning bli bättre?
Sara Nilsson
Inte perfekt, men det minst dåliga. Så beskrivs ibland peer review, den kollegiala granskningsprocess som idag är ett självklart inslag i den akademiska vardagen. Medan vissa vill hantera processens brister med ökad anonymitet eller bättre granskningsgrupper, menar andra att lotten gör jobbet lika bra när det väger jämt mellan forskare.
Nyhet
13 december 2022
Europeiskt initiativ för att reformera bedömningen av forskning
Sara Nilsson
Att reformera bedömningen av forskning. Det är målet för en internationell överenskommelse som Vetenskapsrådet och 360 andra organisationer skrivit under. Målet är att maximera forskningens kvalitet och genomslag, men överenskommelsens öppna formuleringar väcker både förhoppningar och farhågor.
Nyhet
13 september 2022
Se upp för rovtidskrifter!
Sara Nilsson
Inte bara unga forskare gör det. Även professorer, i Sverige, ägnar sig åt publicering i tvivelaktiga vetenskapliga tidskrifter, även kallade rovtidskrifter. En ny rapport belyser både sådana tidskrifter och det besläktade fenomenet tvivelaktiga konferenser.
Nyhet
30 mars 2022
Textmatchning: Jakten på plagiat kan leda fel
Sara Nilsson
System för textmatchning kan hitta likheter mellan texter. Idag används de av både vetenskapliga tidskrifter och inom akademin, som en hjälp att upptäcka plagiering. Men det finns en risk att resultaten används på fel sätt. – Det här är inte plagieringsdetektorer, det är viktigt att komma ihåg, säger forskaren Sonja Bjelobaba.
Nyhet
25 januari 2022
”Se mer pluralistiskt på excellens”
Sara Nilsson
Excellenssatsningar ska stödja framstående forskning inom olika fält. För att lyckas med satsningen måste man dock ta hänsyn till att vetenskapsområden har olika förutsättningar. – Det krävs en mer pluralistisk syn på vad excellens är, säger Tomas Hellström som är professor vid Lunds universitet.
Nyhet
24 november 2020
Vem har rätt att kalla sig författare?
Sara Nilsson
Att vara författare till ett vetenskapligt arbete innebär både en merit och ett ansvar. Men vem som förtjänar den meriten och hur ansvaret ska fördelas är inte självklart – frågor som får ökat fokus när författarlistorna på vetenskapliga artiklar växer.
Nyhet
28 april 2020
Coronapandemin gör forskning mer öppen
Sara Nilsson
Samtidigt som coronapandemin stänger nationsgränser går en våg av öppenhet genom forskarvärlden. Samarbete, öppna data och tidig publicering är viktiga grepp för att snabbt öka kunskapen om det nya viruset och hur det kan bekämpas.
Nyhet
28 april 2020
Jakten på snabba resultat
Sara Nilsson
Behovet av att snabbt kunna öka kunskapen om coronapandemin har lett till en flod av nya forskningsrön som publiceras utan att först ha granskats av andra forskare. De kallas preprints och gör det möjligt att snabbt dela och ta del av resultat, men ökar också risken för att felaktigheter sprids.