Texter av Ragnhild Romanus
Nyhet
8 maj 2019
Från hörnet slipar han forskningen med svärta
Ragnhild Romanus
Efter 25 år som forskare började sociologiprofessorn Stefan Svallfors skriva ned sina egna erfarenheter av forskarvärlden. Böckerna handlar om gruppens och kroppens betydelse, om hur bra överblick man får från ett hörn och om en forskningspolitik som gått vilse. Sedan i januari är han huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.
Nyhet
7 april 2016
Dags för en tryggare forskarkarriär
Ragnhild Romanus
År 2017 bör alla doktorander som har tre år kvar till examen vara anställda vid sitt lärosäte. Fler forskare bör ha en meriteringsanställning och efter den ska de ha rätt att bli tillsvidareanställda om de förutbestämda kriterierna är uppfyllda. Det här är förslag i en ny utredning som lyfter fram behovet av bättre karriärvägar, jämställdhet och mobilitet.
Nyhet
15 september 2015
”Nu måste vi få till bättre karriärvägar”
Ragnhild Romanus
En absolut majoritet av de yngre forskare som anställs på svenska lärosäten ska ha en meriteringsanställning inom fem år efter doktorsexamen. Flera av de rekommendationer Vetenskapsrådet ger regeringen inför arbetet med forskningspropositionen rör karriärvägar. – Att förbättra dem är en av de viktigaste frågorna för svensk forskning, menar generaldirektör Sven Stafström.
Nyhet
11 juni 2015
Så togs temperaturen på forskningen
Ragnhild Romanus
Mer än hundra forskare runt om i landet har bidragit till sju översikter om svensk forskning. Översikterna ingår i Vetenskapsrådets underlag till forskningspropositionen. Curie har tittat närmare på hur de kom till.
Nyhet
19 december 2014
Utvärdera forskning för högre kvalitet
Ragnhild Romanus
Öka kvaliteten på forskningen vid universitet och högskolor genom utvärderingar på nationell nivå vart sjätte år. Det föreslår Vetenskapsrådet i en ny utredning. – Vårt förslag tar hänsyn till olikheterna mellan olika forskningsområden, säger generaldirektör Sven Stafström.
Nyhet
15 maj 2014
Så kan kvalitet omfördela anslag
Ragnhild Romanus
Idag omfördelas 20 procent av de direkta anslagen till lärosätena på basis av hur mycket forskarna publicerar sig och citeras samt hur mycket externa medel de har. Från och med 2018 vill regeringen istället ha en fördelningsmodell som baseras på sakkunniggranskning av forskningskvalitet och relevans för samhället. Vetenskapsrådet utarbetar nu ett förslag på hur det kan gå till.
Nyhet
16 oktober 2013
Kollegial bedömning ska höja forskningens kvalitet
Ragnhild Romanus
Regeringen vill införa en ny modell för att fördela en del av de direkta anslagen till lärosätena. Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett förslag baserat på kollegial bedömning som ska höja forskningskvaliteten. – Nu gäller det att konstruera en utvärderingsmodell som verkligen befordrar forskningens kvalitet och genomslag, snarare än volym, säger generaldirektör Mille Millnert.
Nyhet
17 oktober 2012
Konsten att mäta forskningens nytta
Ragnhild Romanus
Hur kan man mäta samhällsnyttan av grundforskning? Analytiker vid Vetenskapsrådet har prövat tre olika metoder för att söka de spår som kriminalvetenskaplig forskning har satt.
Nyhet
31 augusti 2012
Visst ska vi satsa på eliten
Ragnhild Romanus
Tre miljarder under 10 år vill regeringen satsa på elitforskning, enligt utbildnings- och forskningsminister Jan Björklund. Curie har frågat SUHF:s ordförande Pam Fredman, tillika rektor vid Göteborgs universitet, hennes kollega Kåre Bremer vid Stockholms universitet och Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert hur de ställer sig till detta.
Nyhet
14 juni 2012
Framgångsrik satsning på Linnémiljöer
Ragnhild Romanus
Nyskapande spetsforskning, fruktbart samarbete över disciplingränser och en bra grogrund för en ny generation framstående forskare. De experter som utvärderat de forskningsmiljöer som fått Linnéstöd är entusiastiska. Men de efterlyser en större benägenhet att rekrytera medarbetare utanför de egna leden.