Texter av journalisten Johan Frisk
Nyhet
13 januari 2025
Hyrorna slår i taket på lärosätena
Johan Frisk
Missnöjet över höga lokalkostnader har funnits länge i akademin. Men det senaste året har kritiken mot den dominerande hyresvärden Akademiska hus kulminerat. Företrädare för såväl lärosäten som studenter har krävt att någonting görs. – Den här modellen har gått sönder, säger KTH:s rektor Anders Söderholm.
Nyhet
2 oktober 2024
Fick pausa forskningen för att barnet skulle få uppehållstillstånd
Johan Frisk
När KI-forskaren Sanghita Banerjee blev mamma var familjen tvungen att åka hem till Indien för att söka upphållstillstånd för barnet. Processen tog tid – och forskningen sattes på paus. Först nästa sommar kan luckan i den kritiserade migrationslagsstiftelsen ändras.
Nyhet
11 september 2024
Vad gör universiteten om kriget kommer?
Johan Frisk
Vad ska svenska lärosäten göra om kriget bryter ut? Stänga ner? Fortsätta som vanligt, som de försöker göra i Ukraina? Idag är lärosätenas roll i totalförsvaret oklar. Men flera samarbeten pågår för att reda ut vad universiteten och högskolorna ska göra om kriget kommer till Sverige.
Nyhet
11 juni 2024
Långa handläggningstider hotar svensk forskning
Johan Frisk
Sverige behöver fler forskare. Vid svenska lärosäten finns många doktorander och postdoktorer från länder utanför EU. Men långa handläggningstider och krångliga regelverk gör det svårt för dem att stanna i Sverige. Nu kan dock en förändring vara på gång.
Nyhet
20 mars 2024
Forskare som anmäls för forskningsfusk får inte hjälp
Johan Frisk
Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har avlastat lärosätena i arbetet kring anklagelser om forskningsfusk. Men både nämnden och de anmälda forskarna efterlyser mer stöd från lärosätena. Läs den andra av två artiklar om forskare som fällts för oredlighet.
Nyhet
20 mars 2024
Vad händer när forskaren fällts för oredlighet?
Johan Frisk
Ett hundratal anmälningar om oredlighet har utretts de fyra senaste åren. Vad blir konsekvenserna av en fällning? Och vilket ansvar har en medförfattare för innehållet i en vetenskaplig artikel? Läs den första av två artiklar om forskare som fällts för oredlighet.
Nyhet
25 oktober 2023
Han kortade vårdköerna – genom mer forskning
Johan Frisk
Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade han en tydlig idé: Satsa på forskningen. Idag är de anställda fler, köerna kortare – och alla forskar.
Nyhet
23 oktober 2023
Forskningen som kom in från kylan
Johan Frisk
Vad händer när ett forskningsfält kommer in från kylan och pengarna strömmar till igen? Inom kärnkraftsforskningen råder det nu brist på både forskare och kompetens.
Nyhet
13 september 2023
De reser hållbart till konferensen
Johan Frisk
Hur tänker forskaren som vill minska sina utsläpp, men inte sluta åka på konferenser? Vi har pratat med två forskare som försöker ersätta jetmotorerna med elkraft. Läs den andra av två artiklar om att resa hållbart i forskarvärlden.
Nyhet
13 september 2023
Dilemmat: Forskningsresor eller minskade utsläpp?
Johan Frisk
Lärosätena vill minska utsläppen av koldioxid. Samtidigt finns det behov av tjänsteresor för forskningssamarbete. Idag har flera universitet minskat sina koldioxidutsläpp jämfört med före pandemin, främst från flygresor. Men skillnaderna mellan olika lärosäten är stora. Läs den första av två artiklar om att resa hållbart i forskarvärlden.