Texter av journalisten Helena Östlund
Nyhet
17 oktober 2023
Forskarna som är regeringens rådgivare
Helena Östlund
Den nya forskningsberedningen har precis börjat sitt arbete. Femton personer från olika delar av akademi och innovation ska diskutera finansieringsformer, forskningsinriktning, excellens och mycket mer. Deras arbete kommer att utgöra ett underlag för regeringens forskningsproposition som väntas i slutet av 2024.
Nyhet
25 september 2023
Ge den vetenskapliga boken högre meritvärde
Helena Östlund
Boken som vetenskaplig publikation har mångåriga anor. Den ger forskaren möjlighet att fördjupa och utveckla sina resonemang. Men boken har svårt att konkurrera med vetenskapliga artiklar som publiceringsform, eftersom den inte värderas lika högt vid meritering.
Nyhet
22 augusti 2023
Forskare: Så kan människor göra mest gott
Helena Östlund
Hur kan vi bidra till att göra gott i världen på mest effektiva sätt? Och kan man vara säker på att stöd till välgörenhet eller aktivistorganisationer verkligen blir till nytta? Det undersöker forskare och engagerade inom den internationella rörelsen effektiv altruism som växt fram under några decennier.
Nyhet
20 mars 2023
Deras fikaprat ledde till prisad tvärvetenskap
Helena Östlund
Forskarnas tvärvetenskapliga samtal startade under kaffepauserna. Filosofen Julia Mosquera och psykologen Kirsti Jylhä bestämde sig för att forska tillsammans om människors känslor kring klimatförändringarna. Arbetet resulterade i en gemensam artikel som nu prisats av ett EU-finansierat forskningsprojekt om människors tillit till experter.
Nyhet
16 januari 2023
Språkaktivism blir tema för hennes nya bok
Helena Östlund
Språkvetaren Karin Milles ägnar sig gärna åt forskningskommunikation som tar ungefär en femtedel av hennes arbetstid. Hon föreläser, deltar i möten, skriver böcker och krönikor. Just nu arbetar hon med en bok om feministisk språkaktivism.
Nyhet
22 november 2022
Forskare får för lite utbildning i säkerhet
Helena Östlund
Forskare kan utsättas för många olika typer av risker, inte minst på grund av det försämrade säkerhetsläget i världen. Men lärosätena är dåliga på att skydda sina medarbetare och att planera för att verksamheten ska kunna fortgå i krissituationer, menar riskforskaren Per Becker.
Nyhet
21 november 2022
De studerar följderna av att Nord Stream sprängdes
Helena Östlund
Redan fem dagar efter sprängningen av gasledningarna Nord Stream var marina forskare från Göteborgs universitet på plats i havet för att studera hur utsläppen av metan påverkar ekosystemet. Till en början tvekade de att ge sig ut så nära inpå explosionen, men mätningarna skedde utanför den säkerhetszon som Sjöfartsverket utfärdat.
Nyhet
20 september 2022
Lärosäten satsar på forskning om hotad demokrati
Helena Östlund
Demokratin urholkas eller är obefintlig i många av världens länder. Det gör kunskapen om hur den fungerar och vad som hotar den allt viktigare. Två svenska initiativ fokuserar på just det, V-Dem vid Göteborgs universitet och en tioårig satsning om 100 miljoner vid Uppsala universitet.
Nyhet
30 augusti 2022
Neurologen: ”Vi håller på att förvalta ihjäl oss”
Helena Östlund
Att skriva skönlitterärt kan vara ett sätt att berätta om och bearbeta ett tufft arbetsliv på ett stort universitetssjukhus. Det konstaterar neurologen Anja Smits som precis kommit ut med sin första roman efter att tidigare mest ha skrivit vetenskapliga artiklar.
Nyhet
23 augusti 2022
Hedersdoktor förenar teater och akademi
Helena Östlund
Efter ett långt liv i musikens, dansens och teaterns tjänst blir nu Västanå Teaters konstnärlige ledare Leif Stinnerbom hedersdoktor vid Karlstads universitet. Han har kombinerat praktik och teori; som riksspelman, manusförfattare och teaterchef. Alltid med berättandet som röd tråd.