Texter av journalisten Carina Järvenhag
Nyhet
4 mars 2025
Konst och kultur ska få forskning att nå fler
Carina Järvenhag
Riksbankens Jubileumsfond satsar 60 miljoner kronor på att göra humaniora och samhällsvetenskap mer tillgängligt för en bredare publik. Satsningen RJ Konst och kultur består av sju projekt med olika innehåll – från opera till VR-spel. Den gemensamma nämnaren är att alla projekt bygger på forskning.
Nyhet
17 december 2024
Julklapparna som forskare vill ha
Carina Järvenhag
Allt från en bra snöskyffel till fred på jorden, men också en robust anteckningsbok och upptäckten av liv i rymden. Fem forskare önskar sig både hårda klappar och drömmer stort när Curie frågade dem vad de önskar sig i julklapp.
Nyhet
11 december 2024
Stiftelsen som stött fri forskning i 50 år
Carina Järvenhag
Beijerstiftelsen firar 50 år som forskningsfinansiär. Redan innan begreppet hållbarhet fanns stöttade man tvärvetenskaplig forskning som kopplade samman ekonomi och ekologi på helt nya sätt. Stiftelsen finansierar även kulturprojekt och äger företaget Svenskt Tenn vars överskott går till forskning.
Nyhet
23 oktober 2024
”Den här forskningen vore inte möjlig utan en app”
Carina Järvenhag
Data från appar används allt oftare i forskningen, särskilt inom medicin och hälsa. Det skapar nya möjligheter men väcker också frågor om personlig integritet, urval och vem som ska betala för implementeringen. Curie har pratat med tre forskare som använt sig av algoritmerna för olika ändamål.
Nyhet
3 september 2024
För få forskare klassar sina data som känsliga
Carina Järvenhag
Svenska lärosäten är skyldiga att se till att känsliga forskningsuppgifter inte hamnar i orätta händer. För att förhindra missbruk av akademisk kunskap för militära ändamål sker därför alltid en exportkontroll. Alltför få forskare klassar dock själva sina data som sårbara, enligt Riksrevisionen.
Nyhet
29 maj 2024
Sakfrågor får större genomslag i EU-valet
Carina Järvenhag
Omkring 40 procent av de svenska väljarna röstar annorlunda i EU-valet än i riksdagsvalet. – Det beror bland annat på att sakfrågorna blir viktigare i EU-valet och att det finns ett helt annat intresse för de enskilda kandidaterna, säger statsvetaren Linda Berg.
Nyhet
23 april 2024
Turné till lärosäten lyfte faror med faktaförnekelse
Carina Järvenhag
Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mikael Karlsson, menar att det finns ett uppdämt behov av att diskutera frågan.
Nyhet
12 februari 2024
Zlatan väckte hennes intresse för förortssvenska
Carina Järvenhag
Om Karins Senters fascination för förortssvenska ska sammanfattas med ett ord får det bli ”Zlatan”. Ett intresse som så småningom ledde fram till avhandlingen ”Att göra förort”. – Jag och Zlatan är nästan lika gamla och jag har följt hans karriär, men det var också något med sättet han pratade på som väckte mitt intresse, säger hon.
Nyhet
10 januari 2024
Labbet som testar teorier i verkligheten
Carina Järvenhag
Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. Därför flyttade hon undervisningen för sina mastersstudenter till Omställningslabbet i Frihamnen i Göteborg.
Nyhet
6 november 2023
Kunniga patienter ger bättre forskning
Carina Järvenhag
Nu ska patientmedverkan i forskningsstudier få en starkare ställning. Den europeiska patientakademin, EUPATI, lanserar en utbildning i Sverige som ska öka patienternas kunskaper. En av föreläsarna är professor Richard Rosenquist Brandell som menar att engagerade och kunniga patienter bidrar till bättre forskningsstudier.