Texter av journalisten Anja Castensson
Nyhet
13 mars 2023
”Vi vill lägga pengarna där de gör mest nytta”
Anja Castensson
Hur gör forskningsfinansiärernas pengar mest nytta? Ett sätt att hitta rätt strategi för hur medlen ska fördelas kan vara att intervjua forskare och analysera databaser. Så gjorde Ragnar Söderbergs stiftelse inför sin senaste utlysning.
Nyhet
21 oktober 2020
Första hedersdoktorn i tecknade serier
Anja Castensson
En gång sågs tecknade serier som skräpkultur, men nu har de tagit plats inom humanistisk forskning. I Sverige har den första hedersdoktorn i fältet utsetts på Malmö universitet: Pascal Lefèvre från Belgien.
Nyhet
10 juni 2020
”Vi försöker träffa ett rörligt mål”
Anja Castensson
Myndigheternas hantering av coronapandemin ska vila på vetenskaplig grund. Hur använder de sig av forskning i beslutsfattandet och vilken roll har forskare spelat? Curie har frågat MSB och Folkhälsomyndigheten och talat med forskarna Tove Fall och Tomas Bergström.
Krönika
9 december 2019
Anja Castensson: Kalle Anka och drömmen om galna experiment
Krönika av vetenskapsskribenten Anja Castensson om sin kärlek till tecknade serier och hur de kan gestalta forskning.
Nyhet
21 november 2018
Mycket att vinna när forskare är med och sätter standard
Anja Castensson
Ordet standardisering får många att tänka på skruvar och muttrar, men i stort sett alla processer kan standardiseras, som till exempel patientdelaktighet i vården. Forskningsresultat kan lägga en grund för en standardisering, och standardisering kan vara en bas för forskningsprojekt.
Nyhet
5 september 2018
Ny myndighet ska godkänna forskning på människor
Anja Castensson
I januari 2019 sjösätts en ny etikprövningsmyndighet för att godkänna forskningsprojekt på människor. Curie har pratat med Johan Modin, särskild utredare för inrättandet av myndigheten.
Nyhet
5 april 2017
Privata donationer fyller luckor i forskningen
Anja Castensson
Forskning på svenska lärosäten finansieras till största delen av offentliga medel, men privata donationer spelar en viktig roll. –Trenden mot mer privatdonationer har varit stark under det senaste decenniet, bland annat för att offentliga aktörer inte tycks kunna lösa angelägna samhällsproblem, säger Pontus Braunerhjelm, professor på KTH och forskningsledare på Entrepenörskapsforum.
Nyhet
4 april 2017
Framgångsfaktorer för gräsrotsfinansierad forskning
Anja Castensson
Gräsrotsfinansiering, crowdfunding , handlar om att med hjälp av internet samla in pengar. Fenomenet omsätter mer för varje år och har även blivit ett sätt för forskare att skaffa bidrag. Curie har undersökt vad som ligger bakom framgångsrika insamlingskampanjer.
Nyhet
15 mars 2017
Konsten att teckna en historia om forskning
Anja Castensson
På nätet växer nu en ovanlig kombination av konst och forskning fram: ERC comics . Tanken är att locka nya målgrupper, ovana vid forskning. Europeiska forskningsrådet, ERC, finansierar projektet.
Nyhet
19 januari 2017
Öppna data – inte bara att lägga ut
Anja Castensson
Curie har pratat med forskare som delar språkdata, vattenmodeller och DNA-sekvenser över hela världen. De praktiska utmaningarna ser olika ut beroende på forskningsfält, men gemensamt är att data måste förberedas. Det går inte bara att lägga ut.