Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Researching the Worlds Knowledge på British Library

Befinner mig sedan några dagar tillbaka i London och mer specifikt på British Library, skriver Annika Olsson.

Jag är inte ensam; vi är runt 1200 läsare per dag som strömmar in till ett av världens största bibliotek för att ”explore/researching the World’s Knowledge” som deras motto lyder. Dessutom använder 16 000 användare olika delar av bibliotekets nätresurser dagligen.

Även om mottot är ett tydligt uttryck för landets koloniala historia och säger oss något om hur dagens kunskapsvärld och akademi är organiserad, så går det inte att bortse från att biblioteket rymmer enorma skatter (150 miljoner ting, växer med omkring 3 miljoner ting/år) och att det är mycket användarvänligt, tillgängligt och viktigt.

För min del är det just nu deras oral history-samling som är intressant. Jag sitter och skriver på en artikel om hur fältet har utvecklats sedan 1960-talet, och har både tillgång till vetenskapliga studier och en mängd intressanta intervjuer att lyssna på.

Snubblar dessutom över inspirerande ljudklipp: alldeles nyss lyssnade jag exempelvis på Christabel Pankhurst som 18/12 1908 talade om ”Suffrage for Women”. Historiens vingslag och en rejäl påminnelse om att det är vi människor som gör historien och samhället.

Mer om skribenten

  • Filosofie doktor i litteraturvetenskap

    Hon skriver om forskningens demokratiska uppdrag och sin vardag som prefekt, lärare och forskare. Annika Olsson forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...

Nyhet 23 januari 2024

Siv Engelmark

I år skickas den första satelliten upp från den nya rymdhamnen på Esrange utanför Kiruna – den enda i Europa som kan sända upp satelliter i omloppsbana. Satsningen är ett av många ...