Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Akademisk vår

Det började – som så ofta ­– med ett affekterat blogginlägg, skriver Anne Brynolf.

I januari i år lät Cambridge-matematikern Timothy Gowers medelst hårda ord världen förstå exakt hur trött han var på förlaget Elseviers prissättning och politik. Inlägget av Timothy Gowers på hans blogg Länk till annan webbplats. framfördes i anspråkslös layout, men utlöste en veritabel lavin av uppdämd ilska – mer än tiotusen akademiker står nu bakom en bojkott av mediehuset Elesevier (the cost of knowledge) Länk till annan webbplats.. Upproret kallas, i enlighet med tidsandan, för den Akademiska våren.

Den geist som lagts in i ovanstående initiativ tycks också ha spillt över i den större frågan om open access, fri tillgång till offentligt finansierad forskning. Ett aktuellt exempel hittas bakom det lite jönsiga namnet Access2Research, men där bakom gömmer sig en potent verksamhet. Häromveckan lanserades en petition på Vita Husets sajt Länk till annan webbplats., som ju har anordnat fiffig virtuell infrastruktur för dylika initiativ, med krav på free access over the Internet to scientific journal articles arising from taxpayer-funded research. Och namnen trillar in, mer än 18 000 nu!

Och Sverige då? I Kungliga bibliotekets regi bedrivs läsvärt bloggeri om open access nationellt, på KB:s webbplats hittar man också mer formell information om ämnet. Det finns en läsvärd artikel i Curie om open access (notera särskilt kommentarsfältet, hyperkvalificerat svar från bibblans open access-samordnare Ulf Kronman). Inom EU rör det också på sig – det verkar som att open access-frågan kommer att vara central vid utformningen av Horizon 2020 (Gowers webblogg) Länk till annan webbplats., EU:s ramprogram för forskning och utveckling (vi pratar miljarder euro, här).

Det har rätt länge funnits brett institutionellt engagemang i att skapa ramverk friare tillgång till offentligt finansierad forskning. Redan för sju år sedan deklarerades exempelvis offentligt stöd för en sådan vision av de största svenska forskningsfinansiärerna. Men ni vet hur det är – inget kan som ett välformulerat blogginlägg få saker och ting att verkligen börja snurra.

Mer om skribenten

  • Ann Brynolf

    Medicinsk redaktionschef

    Hon beskriver sig själv som en person med svart bälte i åsikter och bloggar gärna i gränslandet mellan forskning och allmänhet. Just nu är hon medicinsk redaktionschef på Läkartidningen och fortsätter till hösten sin utbildning till läkare.

Relaterat innehåll

Debatt 12 mars 2024

John Hennessey, Lunds universitet

Alltfler forskningsfinansiärer kräver att också monografier publiceras med open access. Det skapar problem, även när det är tillåtet att ta upp kostnader för detta i projektets bud...

Krönika 30 januari 2024

Nu är de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap klara. Erik Stattin skriver om arbetet med regeringsuppdraget och hur riktlinjerna tagits emot.

Nyhet 28 november 2023

Siv Engelmark

Nu ska de avtal som reglerar svenska forskares publiceringar i vetenskapliga tidskrifter omförhandlas. En färsk rapport från SUHF ska ge underlag för arbetet. Målet är att publicer...