Styrelser, särintressen och samverkan

2015-06-29

De flesta anser att vi behöver mer och bättre forskning, men hur ska det gå till bortom ord som “satsning” och “kvalitet”? Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, försökte ge ett nytt perspektiv under Almedalen. På måndagseftermiddagen ställde de frågan “Har Sveriges universitet och högskolor de styrelser de förtjänar?

Utgångspunkten är att styrelserna på högskolor och universitet har sett ungefär likadana ut i 20 år med samma roller och mandat. IVA presenterade en kartläggning av nuläget och kommer att gå vidare för att ringa in det som kan göras för att rusta styrelserna att möta de utmaningar som en globaliserad forskningsvärld medför. Under paneldebatten och publikdiskussionen framträdde ett antal synpunkter som många var överens om:

  • Vikten av riktlinjer som gör att styrelsen inte fastnar i detaljer utan kan ägna sig åt strategiska frågor.
  • Vikten av regional förankring i styrelserna.
  • Vikten av en balans mellan representanter från forskning, näringsliv och kultur/politik.

Mycket av diskussionen på seminariet kom att handla om särintressen, grupperingar inom universitet och högskola som först och främst representerar sig själva och inte ser till hela högskolevärldens bästa. Det är en baksida med kollegialitet som finns överallt i samhället. En lösning kan vara att koncentrera styrelserna.

− Styrelseordförande måste utmana särintressen och då blir storleken på dagens styrelser problematisk, säger Peter Nygårds, styrelseordförande för Mittuniversitet. Det blir svårt att diskutera i en styrelse med så många olika röster.

I stort verkade både debattörer och publik tycka att, ja, Sveriges lärosäten har de styrelser de förtjänar. Att slå sönder systemet som det ser ut i dag kommer inte att lösa upp någon gordisk knut.

Stort intresse för IVA:s seminarium om lärosätenas styrelser, modererat av kommunikatören Eva Krutmeijer och med bland andra styrelseordförande Peter Nygårds i panelen.

 

Gästbloggen fortsätter bevaka forskningspolitiska seminarier och åsikter. Jag pratade efter seminariet med moderatorn Eva Krutmeijer. Hon har kommunicerat vetenskap i 25 år och hennes informella spaning från snacket i Almedalen just nu handlar om samverkan.

− Begreppet samverkan har gått från ett ord, en förhoppning och ett mål, till någonting verkligt. Just nu börjar de olika aktörerna inse att det faktiskt blir bra resultat av samverkan även om det är en bökig process. Det är en spännande utveckling, som jag tror mycket kommer att handla om framöver, säger Eva Krutmeijer.

Att olika aktörer från näringsliv, myndigheter och universitetsvärlden faktiskt kan göra saker ihop. Är det ett recept för utvecklad forskning? Det kommer garanterat mer om detta i Almedalsbloggen.

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter